Oтложиха Европейското по футбол за 2021 година

Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе това лято, бе отложено за следващата година, реши УЕФА заради пандемията от коронавируса. Това се случва за първи път в историята на шампионатите, чието начало е поставено през 1958 година.

Новите дати за шампионата на Стария континент са 11 юни – 11 юли 2021.

Това бе решено днес след извънредна видеоконферентна среща на УЕФА с всички 55 членки на организацията и представители на Европейската клубна асоциация, европейските първенства и ФИФПро.

България участва с временно изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов.

По програма Евро 2020 трябваше да се проведе в периода 12 юни – 12 юли тази година в 12 различни града в Европа.

Заради Covid-19 са спрени почти всички футболни първенства на Стария континент, както и Шампионската лига и Лига Европа.

Баражите за класиране на европейското първенство, в това число и домакинството на България на Унгария, няма да се играят в края на март, а ще бъдат отложени за следващата дата за национални отбори в календара, а именно – началото на юни 2020 година.

Всички страни членки се обединили около предложението на УЕФА местните и международните клубни турнири да завършат до края на месец юни, като за целта експертна група на централата работи по множество сценарии в зависимост от датите на подновяване на футболните шампионати на континента.

Оптимистичният сценарий, приет от лидерите на европейския футбол, е местните първенства да приключат до 28 юни (като изключение правят страните с най-ниско класиране в ранглистата на УЕФА, които трябва да излъчат класиране до 21 юни).

Финалът на Шампионската лига по предварителен план е изместен за 27 юни, а представителите на турската федерация потвърдиха готовността на Истанбул да бъде домакин на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.