Отново българи ще участват на рали „Дакар“

След 5 години затишие отново български екипаж ще стартира в световната рали надпревара Дакар 2021, която следващите 5 години ще се провежда  в Саудитска Арабия.

Най-успешно представеният българин досега в Рали Дакар – Орлин Алексиев този път ще стартира в тандем с първия български участник на Рали Дакар през 2011 година Тодор Христов.

Христов има две участия в рали Дакар с ATV и едно като мениджър на „Bulgaria Off-Road Team”.

Двамата българи ще стартират с UTV /Buggy Can-Am Maverick 1000, което е най-мощният модел с отлични качества за пустинята.
При първото си участие в най-престижното офроуд състезание – през  2013 г.  Орлин Алексиев стана първият българин, финиширал на рали „Дакар“.

С автомобил BMW X1 Proto той постигна най-добро класиране до момента – 17-о място в класа и 61-во в генералното класиране от над 200 участници. 35-то издание на най-тежката надпревара „Дакар 2013” стартира на 5 януари в Перу, прекоси Аржентина и финишира в Чили на 20 януари.

Нашите участници  преминаха изключително тежки етапи и 8000 състезателни километра за двете седмици на състезанието, преминаха Андите на 4800 метра надморска височина и финишираха успешно в столицата на Чили Сантяго. Преди участието си в Дакар Алексиев спечели второ място в Балканската Офроуд Купа, както и много състезания от Националния и Източноевропейския шампионат в Гърция и България.

Състезанието в Саудитска Арабия ще бъде в 12 етапа за 13 дни, около 7500 тежки километра само в пустинята и ще бъде голямо изпитание за българския екипаж. Двамата вече започнаха своята подготовка, като в момента се поръчва тунинг за машината и оборудване по новите изисквания на FIA (Световната автомобилна федерация).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.