Стилиян Петров говори в Европарламента за борбата с рака

„Аз съм като всички други. И съм съпруг, баща, син и горд оцелял от рака.“

Така започна речта си пред Европарламента днес славният български футболист Стилиян Петров. Той говори на организирана от Еврокомисията конференция, посветена на Европейскиия план за борба с рака.

ЕК обяви започването на широка обществена консултация в целия ЕС относно Плана, като така ще бъде оформен неговият облик. Очаква се също да бъдат определени ключовите области и проучването на бъдещи действия.

Речта на Стилиян Петров по регламент трая 6 минути. Но българският футболист, тръгнал в големия футбол от ЦСКА, превърнал се в легенда на шотландския „Селтик“ и носил капитанската лента на английския „Астън Вила“, се справи блестящо и бе аплодиран със ставане на крака от хората в препълнената зала. Там се бяха стекли еврокомисари начело с председателката на ЕК Урсула фон дерл Лайе, евродепутати и обикновени хора, преборили рака.

Присъстващите ръкопляскаха прави на всички изказали се.

„Много е трудно да кажеш всичко за 6 минути след 8-годишна борба. Но сложих важните неща в главата ми“, изтъкна последният човек, извеждал засега като капитан българския национален отбор на голямо първенство.

Залата притихна, когато Петров разказа как е научил за болестта си.

„Да бъдеш оцелял от рака е много трудно. Не си подготвен за това. Дори не си подготвен за думата „рак“. Научих новината след един мач. Добре, но какво значи рак, какво трябва да правя? Ще бъда ли в безопасност, ще мога ви ла живея, какво да очаквам? Никой не ми даде отговор. Дадох си го сам“, каза роденият в Монтана футболист, цитиран clubz.bg.

И продължи:

„Питах се защо аз, защо на мен ми се случи, мога ли да го предотвратя? Следващата стъпка беше какво да правя. Няма отговор, трябва да си го намериш сам. Има няколко пътя за борба с рака. Как да ги намираме, как да ги извървяваме – това вече зависи от нас. Борих се за едно – за моя живот. Дотогава не разбирах какво значи за мен животът.“

Петров, известен и с прякора си Стенли, описа  и какво е усещането да си преборил коварната болест:

„Да знаеш какво е да се събудиш сутринта, да целунеш жената и децата, да смяташ всеки ден за подарък. Да си сигурен, че се учиш от всяка възможност, и да виждаш децата да растат и да напредват.“

А ето какво означава за Стилиян Петров да оцелее:

„За мен това бе да се изправя, да вдъхновя другите бе много трудно. Разбрах, че трябва да бутам напред не само мен и семейството ми, но и другите. Защото има толкова много болни хора. Планът за борбата с рака не е просто план, а една заедно. Ракът не избира, но като сме заедно, можем да го победим. Да дадем на всеки отделен човек надежда.“

Левкемията, която лекарите откриха в него, стана причина той да прекрати предсрочно кариерата си на футболист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.