Владимир Зографски за четвърти път в Топ 30 за Световната купа

Владимир Зографски

Единственият българин в Световната купа по ски скокове Владимир Зографски за втори пореден и общо четвърти път през сезона влезе в зоната на точките.

На голямата шанца в полския зимен център Закопане самоковецът завърши на 25-а позиция в крайното класиране след два скока от 126.0 метра, за които общо получи сбор от 239.8 точки.

Зографски може да бъде много доволен от представянето си, защото в петъчните квалификации даде 50-и резултат и на косъм успя да ги преодолее.

В първия скок за деня обаче той беше отличен и преодоля 126.0 метра при 0.44 м/с попътен вятър (корекция +5.7) и три оценки от 17.5 точки. Така той намери място в топ 30, а вторият му скок донесе идентичен метраж, компенсацията бе 5.5, защото вятърът бе малко по-бавен – 0.42 м/с.

Това е четвъртият случай през сезона в Световната купа, в който Зографски се класира в топ 30 и печели точки. За последно това се случи в германския зимен център Титизее-Нойщад, където той завърши на 22-ро място на 19 януари.

Преди него на 22 декември 2019-а в състезанието на голямата шанца в швейцарския курорт Енгелберг българинът се класира 27-ми, а в руския център Тижний Тагил остана 30-и.

Първото място е за Камил Стох, който завърши с резултат от 295.7 точки (1 скок: 137.5 м, 2 скок: 140.0 м).

Полякът вече има 35 индивидуални победи в Световната купа и се доближава само на една от четвъртия във вечната класация по този показател Яне Ахонен. Иначе в топ 3 продължават да бъдат Грегор Шлиренцауер (53), Мати Нисканен (36) и Адам Малиш (39). Също така Стох вече има пет триумфа в Закопане, с което изравни рекорда на Шлиренцауер и изпревари еднолично Малиш на второто място в това подреждане.

На втората позиция в Закопане остана Щефан Крафт (Австрия) с 290.6 точки (1 скок: 136.0 м; 2 скок: 138.0 м), а трети се нареди Давид Кубацки (Полша) с 287.8 (140.0; 133.0), за когото пък е девети подиум през сезона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.