Актуалните олимпийски шампионки идват в Банско

Микаела Шифрин

Ски курорт №1 Банско ще приеме от 24-и до 26-и януари за седми път стартове за Световната купа в алпийските ски. За тях под Тодорка идват 57 състезателки от 14 нации, които ще карат 2 спускания и един супергигантски слалом.

Сред тези които са заявили, че ще стартират в Банско са действащите олимпийски шампионки във всички дисциплини от ПьонгЧанг 2018, както и световните от Оре 2019.

Това бе обявено днес на специалната пресконференция на БФСки в която участваха Цеко Минев, председател на федерацията, неговия заместник Георги Бобев, Виктор Гичев, директор на Световната купа в Банско и спонсорите на най-голямото спортно събитие в България за 2020. Елитът за писта „Марк Жирардели“ на която ще се проведат стартовете в Банско се води от носителката на големия кристален глобус Микаела Шифрин, която е и действаща олимпийска и световна шампионка.

Примата в скоростните дисциплини на Италия София Годжа, първата в алпийската комбинация от олимпиадата Мишел Гизин (Швейц) и тази от световното Уенди Холденер (Швейц).

Златната медалистка в спускането от Оре 2019 Илка Стухец (Слвн) също идва в Банско.

Единствената действаща състезателка спечелила в ПьонгЧанг титли в два различни спорта (ски – Супер-Г и сноуборд – паралелен гигантски слалом) Естер Ледецка (Чех) пристига първа от всички в Банско. Тя ще дойде още на 19-и, само ден след като участва в паралелния гигантски слалом в Рогла (Слвн). Преди 2 години Ледецка спечели в Банско победа в паралелния гигантски слалом.

„За пореден път сме изправени пред едно сериозно предизвикателство, каквото е Световната купа, коментира пред журналистите Минев. – Имаме две спускания и един супергигантски слалом. Всички екипи на место работят на пълни обороти и се надяваме всичко да мине по план. Присъствието в заявките на всичко големи звезди означава, че интересът към стартовете в Банско е много голям. При нас ще се разиграят 300 точки за световната купа, които могат в края на сезона да се окажат решаващи за спечелването на Големия кристален глобус. Заради силното присъствие за стартовете в Банско естествено и телевизионния интерес е много голям и стартовете ще се предават наживо и на запис в цял свят. Този уикенд, когато са стартовете в Банско по същото време са и тези при мъжете в Кицбюел и това се очертава да се най-скиорския уикенд за целия сезон. Образно казано целия свет ще гледа през този уикенд ски“.

„Подготовката е във финалната си фаза. Очакваме много голям зрителски интерес. Направили сме съответната организация с община Банско и с органите на МРВ всичко да е перфектно, и състезанията да преминат успешно. Подготвена е много атрактивна програма за дните на състезанието за всички гости на курорта. Всички са поканени на официалните церемонии на площада в Банско на които ще се теглят жребиите и ще са правят награждаванията. Имаме много иновативни моменти, които съм сигурен, че ще се харесат на всички. Банско отново ще бъде световен ски център в дните от 24-и до 26 януари“, обяви пред медиите Георги Бобев.
Директорът на състезанията Виктор Гичев заяви, че подготовката на трасето върви по план. Тя е стартирала на 9 януари.

„В Банско има достатъчно технологичен сняг, който покрива стандартите за провеждане на състезания за Световната купа. Днес приключваме със заледяването на трасето. Хубавото е, че водата която сме използвали много добре е влезнала в снега и в комбинация със студеното време имаме твърдост на снега от 40-50 сантиметра, а в идните дни се надявам да я увеличим до 80 сантиметра. Вече се поставят и обезопасителните мрежи по трасето и до 19-и трябва да сме приключили. На 18-и пристига Жан Филип Воайе, който е рейс директор на скоростните дисциплини при жените във ФИС. От 20-и започваме тестове на трасе и подреждане на врати. Ще използваме юношеския национален отбор за тестовете, което ще е от голяма полза за тях, за да се подготвят добре за юношеското световно първенство, което предстои в Марвик.

На 21-и идва Петър Гердо директорът на дамските стартове за Световната купа, който за първа година е на този пост. „Мисля, че ще остане повече от доволен от това, което ще види на терен в Банско. Надявам се и времето да е с нас. Всичко друго е направено и ще бъде на топ ниво“, коментира пред журналистите Виктор Гичев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.