Тервел Пулев стана Спортист №1 за месец декември

Снимка: INSTAGRAM

Тервел Пулев получи наградата за „Спортист на месец декември“ в класацията на Пресклуб България.

Боксьорът ни се поздрав с интерконтиненталната титла на WBA в полутежка категория след успех над Дешон Уебстър. На срещата в Пресклуб „България“ присъстваха още треньорът на Тервел – Михаил Таков, и боксовият съдия и член на УС на Българския боксов съюз Венцислав Николов.

Братът на Кобрата предложи периодът за гласуване за „Спортист на годината“ да бъде удължен, така че да може да обхваща и събитията през месец декември. Той прие като един вид малка компенсация определянето му за „Спортист на месец декември“, след като не попадна в Топ 10 за 2019 година.

„Радвам се за тази награда. Не, изобщо някакви такива норми, нормативи за изпълнение нямаме. Имаше хора, които недоволстват и казват, че играя с по-слаби противници – това беше един начин, да вляза в професионалния бокс, да се адаптирам, това е горе долу различен спорт, да свикна. Мачът декември месец доказа, че пътят е бил правилен, така че нямам конкретно зададена цел колко мача да изпълним, въпросът е чисто спортно-технически нещата да се случват – тогава означава, че задачата е правилно направена“, започна той.

„Има изследвания в аматьорския и професионалния бокс – някои малките категории по-бързо се развиват, като ракета се изстрелват и по-бързо залязват, тежките категории по-късно се развиват, имат по-голямо дълголетие, мога да дам примери с много боксьори, които са достигали 50 години на ринга, а Тервел още не е минал 40-те“, коментира относно спортното дълголетие в бокса треньорът му.

Таков и Николов обърнаха внимание на двубоя на Тервел с Уебстър.

„Първо, отдалеч двамата обсъждаме всеки един момент и вариант, какви неща да бъдат в дадените рундове. По-голяма част от любителите очакват бърз нокаут, никога не може да се угоди на зрителите. Мога да кажа, че беше много умен, хитър противник, с една добра тактика в 2-3 варианта, как да контрира, как да влиза с глава – във всичките тези моменти трябваше да избегнем нараняване. При една среща от 12 рунда, това си едно футболно полувреме, при това на високо темпо и всяка една грешка се наказва. Тервел правеше много добри комбинации, не рискуваше и заслужено спечели този пояс – това му дава самочувствие в следващи битки, да не забравяме, че това беше първият му мач в 12 рунда“, сподели Таков.

„От името на Българския професионален боксов съюз и от лично мое име искам да поздравя Михаил Таков и Тервел Пулев за начина, по който проведоха тази среща и начина, по който организираха двубоя в България. Противникът беше от изключителна класа, имам забележки към рефера, защото между 3-и и 5-и рунд той трябваше да получи официално предупреждение за системно влизане с глава, но въпреки това победата на Тервел беше безапелационна. Това е последното стъпало на Тервел в „предучилищна възраст“, ако мога така да се изразя, оттук нататък го чакат 12-рундови мачове и дай Боже, голямата титла на WBA да дойде отново в България“, каза Николов.

Самият Тервел не знае още какво го чака през 2020 г. на боксовия ринг.

„Все още нямаме конкретен план за 2020, ние трябва да сме подготвени, когато има нещо конкретно, ще го разберете и вие. Доколкото знам се водят преговори между брат ми и Джошуа, повече не мога да кажа, защото това са неща, които не са уточнени. Няма такова нещо относно мач през март. Не е малка вероятността следващият ми мач да е в България. Защо не и в друг град, да речем на морето през лятото? Има толкова хубави зали“.

„По-рязък удар, по-бърз, по-изненадващ удар, в тази част трябва да се работи – да има добра защита, да има бърза мисъл, а когато има бърза мисъл, ръцете и краката да са в синхрон. Когато един състезател не е трениран и се опита да го направи на ринга, тогава тялото отказва и не се получават нещата, които искаме да се случат“, обясни Таков относно това какво трябва да подобри в играта си Тервел.

Треньорът добави, че според него в последните десетина години в бокса голямата разлика в сравнение с преди са повечето състезатели от разцепилите се големи блокове, визирайки Югославия и СССР, както и присъствието на повече таланти от Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.