Български победи в хокея на лед на младежката олимпиада

insport olympic

Българските състезатели записаха победи в турнира по хокей във формат 3 по 3 от програмата на Зимните младежки олимпийски игри в Лозана.

Знаменосецът ни на откриването Нино Томов започна с успех участието си в надпреварата. Неговият международен отбор, условно наречен „сив“, спечели с 9:8 срещу „сините“, като българинът вкара много важен изравнителен гол за 8:8, открои се сред силните в състава, а победата дойде секунди преди края на мача.

При жените в „синята група“ с Мария Руневска и хокейстки от Швеция, Великобритания, Словакия, Русия, Германия, Дания и т.н. също се поздравиха с победа, като се наложиха над „сивия състав“ с 9:7. Днес предстоят още две срещи от квалификациите.

В алпийските ски Константин Стоилов завърши 28-и от 63 участници в супергигантския слалом при момчетата. Резултатът е валиден и за комбинация, слаломът е днес. При момичетата Юлия Златкова не завърши.

Титлата при момичетата е за домакините от Швейцария чрез Амели Клопфенщайн, която само допреди седмица беше резерва за своя отбор и повикана по спешност заради травма на съотборничка. А при момчетата победата е за Щвеция, благодарение на Адам Хофщедт

Във втория ден на игрите България ще има представители в хокея на лед (Нино Томов и Мария Руневска), в биатлона (10 километра индивидуално жени – Валентина Димитрова, Лора Христова, Лора Радковска и 12 километра и половина – Васил Зашев, Красимир Атанасов и Деян Разложки), в алпийските ски (комбинация – Юлия Златкова, Константин Стоилов) и фигурно пързаляне (кратка програма – Ивелина Байчева).

Състезателите в това най – ново събитие, организирано от МОК са на възраст между 15 и 18 години и представят 79 държави. Това са и първите Зимни младежки игри с абсолютно равен брой момчета и момичета – по 940.

България е  представена от 18 състезатели в 8 вида спорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.