Българското плуване изпраща една от най-успешните години

Антъни Иванов

БФ Плувни спортове изпраща една от най-успешните години – множество рекорди, от които 14 са на току-що приключилото Европейско първенство на малък басейн в Глазгоу, 2 покрити норматива „А“, което гарантира участие на Олимпийските игри в Токио догодина и реален шанс за още 3-4 такива на предстоящите квалификации.

Така днес в Пресклуб „България“ председателят на федерацията Георги Аврамчев и националният селекционер Кристиян Минковски оцениха труда и възможностите на състезателите от представителния отбор на страната ни.

Най-класният ни плувец Антъни Иванов, който е 7-ми в коронната си дисциплина на 200 м бътерфлай в Глазгоу, първи си подсигури квота за Токио. Следващият е 16-годишният Йосиф Миладинов, който е най-младият българин със спечелена олимпийска квота във всички видове спорт. „А“ норматив е само първата стъпка към израстването му , смята талантливият състезател.

Дебютното му представяне на Европейското първенство сред мъжете му е показало, че още е далеч от най-добрите, но може след 2-3 години да е един от тях. Само 70 стотни пък разделиха Йордан Янчев от финала на 400 м свободен стил в Глазгоу и той остана 12-и в класирането с подобрен рекорд. Добра година в личните си постижения отчетоха и Калоян Лефтеров, Светлозар Николов, Диана Петкова и Габриела Георгиева. Всички те са с норматив „Б“ и следващата година цел номер едно ще бъде за тях да покрият необходимия норматив „А“, за да представят България на Олимпийските игри, стана ясно на пресконференцията.

У нас ще се проведат три състезания, които ще са квалификации за Токио – държавно първенство през април, през май турнир в Бургас и последната седмица на юни също държавно първенство. През май има и Европейско първенство в Унгария, на което също плувците ще се борят за квоти. Председателят на федерацията Аврамчев благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата България да спечели трите домакинства на олимпийски квалификации. Министерството ще отпусне и по-голям бюджет на федерацията за 2020 г. „Олимпийската подготовка ще бъде изцяло подсигурена“, похвали се още шефът на плуването.

Как точно ще протече олимпийската подготовка на Антъни Иванов и на Йосиф Миладинов, които вече са си запазили място на Игрите в японската столица, е въпрос без отговор към този момент. Докато за треньора на Йосиф в Швейцария е въпрос на уточнения в програмата в рамките на 3-4 седмици, то за американските треньори на Антъни Иванов и Любомир Епитропов няма никаква яснота до този момент, споделиха Аврамчев и Минковски. Комуникацията със специалистите отвъд Океана е силно затруднена.

От родната федерация са изпратили своите предложения, но никаква информация не са получили. Студентите в САЩ Иванов и Епитропов имат задължения към университетите до май и след това ще се присъединят към националния отбор на България, стана ясно на пресконференцията.

„Това поколение плувци е много талантливо, но не сега, а след 4 години, на Олимпийските игри в Париж, те ще са на върха на своите възможности и могат да зарадват цяла България. Не е преувеличено отсега да мислим и мечтаем за олимпийски медал“, каза още Аврамчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.