Русия ще обжалва тежкото си наказание

Снимка: REUTERS

Президентът на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юри Ганус заяви, че страната няма шанс да спечели обжалването срещу четиригодишната забрана, наложена от УАДА, добавяйки, че това е „трагедия“ за чистите атлети.

„Няма никакъв шанс да спечелим обжалването в съда“, сподели Ганус за Франс прес след окончателното решение на Световната антидопингова агенция. „Това е трагедия“, каза той, добавяйки, че някои руски спортисти вече обмисляли да напуснат страната, за да могат да се състезават на големите международни форуми.

УАДА прие предложеното от специалната комисия наказание Русия да бъде извадена от всякакви международни спорни събития в следващите четири години, включително Олимпийските игри в Токио през 2020 и Пекин през 2022. Страната също така няма да може да домакинства за никакви международни спортни форуми в този период.

„Наказанието е в резултат на антируската истерия, която започна да става хронична“, коментира премиерът Дмитрий Медведев.

Само преди седмица премиерът на Русия призна, че страната има проблем с допинга.

„Имаме проблем с допинга и това е недопустимо. Трябва да предприемем по-твърди мерки за борба с този проблем и хората, които взимат решения за взимането на такива субстанции. Допуснахме грешка, но да не би другите страни да са безгрешни?“, коментира Медведев в ежегодното си телевизионно интервю със зрителски въпроси.

Светлана Журова, заместник-председател на международната комисия на  руската Дума, обяви, че Русия ще обжалва пред Арбитражния спортен съд решението на Световната антидопингова агенция (УАДА).

Международният олимпийски комитет (МОК) е единствената институция, компетентна да издаде подобна забрана, смята Журова.

„Сигурна съм на 100%, че Русия ще се обърне към Арбитражния спортен съд, защото трябва да защитим нашите спортисти. МОК все още не е потвърдил това решение на УАДА. Световната антидопингова агенция може само да направи предложение пред МОК, но не и да налага подобна забрана“, посочи тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.