№1 в борбата Тайбе Юсеин: Пътят през 2020-а ще бъде труден

Избраната за “Борец на България“ за 2019 година Тайбе Юсеин завършва с усмивка отиващата си година, но е настроена и за тежка битка през 2020-а.

Тази година тя стана европейска шампионка в категория до 62 килограма и спечели сребро на Световното първенство, като по този начин си осигури и олимпийска квота за Токио.

„Щастлива съм, че за поредна година ме избират за “Борец на годината”. С едно малко изключение успях да постигна целите си за 2019-а. Не успях да спечеля само златния медал на Световното, Европейското беше завършено по отличен начин. Важното е, че спечелих квота за Олимпиадата в Токио, което беше цел №1.

Пътят през 2020-а ще бъде труден, но поне знам какво да очаквам, тъй като вече съм го вървяла. Надявам се този път да не се препъна на финалната права. За момента съм спокойна, надявам се така да е и занапред”

Нейни подгласници станаха Айк Мнацаканян, трети на световното и на европейското в класическия стил, както и Биляна Дудова, която спечели трета европейска титла в кариерата си в трета различна категория.

„Чест е за мен да съм отново в челната тройка – заяви Дудова, която поднови тренировки след 6-месецна пауза. – 22 дни имах лагер на Белмекен, върнах формата си – мускули, килограми, базова подготовка. Сега започваме борба на тепиха и влизане в състезателен период. Доста ми помогна за влизане във форма моята психоложка, за което много й благодаря. Вече имам много по-голяма мотивация. Всички неприятности вече са зад гърба ми, животът ми се преобърна. Самата аз се чувствам изключително щастлива. И продължавам да се готвя за следващата ми цел – олимпийско злато.“

Президентът на федерацията Христо Маринов отчете, че през годината българските борци са спечелили 27 медала.

„Със смесени чувства изпращаме тази година – каза той. – Емоциите са и отрицателни, и положителни, които са повече. Надявам се следващата година да увеличим медалите си.“

Наградата за треньор №1 взе Петър Касабов, наставник на жените, а негов подгласник бе Армен Назарян, старши треньор на класиците.
„За женската борба в исторически план е много добра година, защото за първи път се случва женският отбор да се класира на второ място отборно на европейско първенство – заяви Касабов. – Надявам се догодина да увеличим медалите. Чакам олимпиадата с голямо нетърпение.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.