Започват състезанията от Световната купа по биатлон

Този уикенд в ефира на Евроспорт стартира новият сезон по биатлон. Световната купа започва традиционно в шведския зимен център Йостерсунд със спринтовата и смесена щафета.

Откриващият кръг продължава и в първата седмица на декември със спринтове и индивидуално.

До края на календарната година керванът ще мине през Хохфилцен (Авс) и Анси (Фра). Втората порция кръгове през януари са отделени на Оберхоф (Гер), Руполдинг (Гер) и Поклюка (Сло).

От традиционното трио зимни центрове, които са домакини на януарските кръгове отсъства Антхолц Антерселва в Италия, където ще се проведе световното първенство от 13.02 до 23.02. Световната купа ще завърши през март със стартове в Нове Место (Чех), Контиолахти (Фин) и Осло Холменколен (Нор).

Българският отбор при мъжете ще разчита отново на стожерите си Владимир Илиев и Красимир Анев веднага след една от най-успешните години за мъжкия ни биатлон и сребърния медал на Илиев от световното първенство в Йостерсунд.

Мястото на планетарния шампионат пасва на българите, заради голямата надморска височина, което ни зарежда с позитивни мисли за средата на февруари следващата година.

В женския ни състав ще има подмладяване. Емилия Йорданова се отказа от професионалния спорт, а Десислава Стоянова е бременна, което ще даде шанс на младите ни надежда Даниела Кадева и Мария Тодорова да почувстват интензитетата на елитния биатлон.

От големия спорт изненадващо се отказа и Лаура Далмайер. Едва на 25 години германката последва примера на Магдалена Нойнер и спря рано с биатлона. Това ще направи немския тим непрадсказуем както и борбата за кристалния глобус. Най-големи шансове за него имат италианките Доротея Вирер и Лиза Витоци.

При мъжете големият въпрос е дали Мартен Фуркад ще съуме да върне формата си и дали Йоханес Тингнес Бьо ще продължи доминацията от миналия сезон.

Сезонът от Световната купа започва днес (30.11.) от 14 часа по Евроспорт 1, а през него ще може да слушате познатите гласове на Ива Шкодрева, Асен Спиридонов и Ангел Искрев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.