Приеха български волейболни легенди в Залата на славата


Едни от най-големите имена в българския волейбол – Борис Гюдеров и Васил Симов, влязоха официално в Международната зала на славата, която се намира в град Холиоук, щата Масачузетс (САЩ).

Гюдеров е избран в категория „Играчи“, а Симов получи голямата чест единствен през този сезон в категория „Треньори“. Процедурата по оформянето на документите започна през 2017 г. с активната работа на Българската федерация по волейбол (БФВ), областната управа на Перник, където двамата са родени, а за реализирането на идеята помогна и Атанас Ваклинов, който е бил състезател на Гюдеров в „Миньор“ (Пк), а от дълги години живее в САЩ.

Официалната церемония беше на 9 ноември. Легендите ни бяха представени с видео и информация за постиженията си. Гюдеров е бронзов медалист от световните първенства през 1949 и 1952 г., избран е в идеалния отбор на планетата през 1952 г. и става най-добър нападател в шампионата през 1956 г. Участник е на първата за волейбола олимпиада в Токио ’64. Треньорът Васил Симов извежда националките до бронза в Москва ’80, трето място на ЕП ’79 и европейското злато в София ’81.

С мъжете също стига до бронз на ЕП ’83. Семейството на Ваклинов беше упълномощено да получи плакета и специалния пръстен на името на Васил Симов. От страна на Борис Гюдеров наградите взе неговата дъщеря Ваня Гюдерова.

Преди това единственият българин в Залата на славата бе Димитър Златанов, получил признанието през 2007 г. Освен двамата българи сега в залата бяха приети още четирима души – Йозеф Тесарж (Чехия), кубинката Мирка Франсия Васконселос, рускинята Валентина Огиенко и бразилецът Зе Марко Де Мело.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.