Българските успехи в Световния шампионат по онлайн покер 2019

През месец септември се проведе най-големият шампионат по покер в онлайн пространството – WCOOP (World Championship of Online Poker). Рекордният награден фонд от общо 75 милиона долара привлече вниманието на играчи от цял свят, включително и България. Родните ни играчи успяха да се класират на общо 21 финални маси, като Фахредин Мустафов записа цели 3 от тях (едно трето, едно четвърто и едно седмо място и обща печалба от над $130 000).

Ежегодният турнир е един от най-известните в мрежата на PokerStars и покер света въобще. Той се провежда от 2002 г. насам, като тазгодишното издание се състоя от 73 събития и продължи 20 дни. Всяко едно от събитията (освен главните) включва три нива на входните такси, което прави общия брой турнири в Шампионата 219.

Освен чрез заплащане на парична такса, играчите имаха възможността да вземат участие в WCOOP и чрез допълнителите турнири, наречени сателити, което означава, че той беше отворен за покерджии от всички нива. Благодарение на тези варианти за участие покер ентусиасти от цял свят получиха уникалната възможност да се изправят на масата срещу професионалисти и да изпитат емоцията на високия клас игра.

Така наречените Главни събития провокират най-голям интерес у играчите, тъй като имат и най-висок награден фонд. Малкият Main Event бе с вход от $55 и гарантиран фонд от над милион и четвърт долара. Голямото събитие пък беше с входна такса от $5,200, но и с 10 пъти по-голям награден фонд и гарантиран минимум $1 млн за победителя.

На Малкото събитие от българските играчи се отличи Влади Великов. Той бе на косъм да се класира в челната десетка, но отпадна на 11-о място. Въпреки това постижението му е не по-малко впечатляващо , имайки предвид, че събитието събра близо 25 хиляди играчи.

Общо 39 пък бяха българските покерджии, които взеха участие в Голямото главно събитие, петима от които се пребориха до платените места. Сред тях най-добре се представиха Мартин Стоянов, който стигна до 42-рото място с $35 хиляди, и Огнян Димов, който стана 62-ри с $29 хиляди. По време на миналогодишното издание на WCOOP именно Димов успя да се представи най-добре за България, като успя да спечели първо място на едно от събитията и спечели почти $115 000. Като цяло 2018 г. беше изключително успешна за покерджията, който към момента е сред най-печелившите български играчи и в турнирите на живо. Той достигна до третото място в друг престижен лайв турнир, който се проведе в Барселона миналата година, и се прибра с невероятната сума от близо $850 хиляди.

Едва няколко месеца по-рано Димов взе участие и в Световните серии по покер (WSOP), които са най-емблематичното събитие в света на картите. Там отново постигна впечатляващ успех, печелейки първото място в събитие #17, което освен 6-цифрена печалба, му донесе и напълно заслужена златна гривна – едно от най-престижните признания в покера.   

Огнян Димов

Именно благодарение на тези си постижения, Огнян се нареди в топ 3 на най-успешните ни лайв играчи. Пред него на стълбичката са Симеон Найденов, който го води с незначителна преднина от близо сто хиляди, и Димитър Данчев, чиято рекордна победа от близо $2 млн. през 2013 г. все още няма аналог в българските покер среди.

По време на WCOOP маратона тази година се проведоха и няколко специални турнира, един от които беше Event #41: UFC Lightweight. В края на миналата година най-голямата покер мрежа и най-голямата ММА организация UFC обявиха официално своето маркетингово партньорство. Вследствие на това се появиха няколко турнира, носещи името на асоциацията. Именно този турнир като част от WCOOP беше спечелен от български играч, заедно със значителната сума от почти 100 хиляди долара. Тъй като турнирът бе специален, беше предвидена също и специална награда за победителя, а именно екскурзия до Ню Йорк за UFC 244 Масвидал срещу Диас.

Голямото главно събитие на Шампионата бе спечелено от покер играч от Великобритания, който си извоюва сумата от невероятните $1,665,962. Борбата на финалната маса за престижния приз продължи едва 4 часа, като великобританецът успя да надделее над 1600 играчи от цял свят. Равносметката след края на турнира показа, че най-много победи са завоювали именно англичаните заедно с представителите на Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.