Феноменално: Оксана Часовитина се класира за осма Олимпиада

Оксана Часовитина се класира за осми път за Олимпийски игри. Представителката на Узбекистан постави нов рекорд в спортната гимнастика и показа, че няма невъзможни неща.

Тя има участия на седем Олимпиади, като шест участия при мъжете има българската легенда Йордан Йовчев, съобщава БНР.

В Токио Часовитина ще бъде на 45 години. Тя дебютира на световния подиум през далечната 1992-ра и оттогава играе на всички Олимпиади, защитавайки цветовете на СССР, ОНД, Германия и Узбекистан.

Гимнастичката, която мери сили със състезателки с по 25 години по-млади от нея, има два олимпийски медала – отборно злато през 1992-ра и сребро на прескок през 2008-а. Тя европейска шампионка на прескок от 2008 година и има три световни титли – две от 1991 година и една от 2003.

Оксана Часовитина е единствената действаща състезателка приета в Залата на славата по гимнастика.

На Игрите в Рио де Жанейро се класира във финала на прескок и с оценка от 14.833 точки и завърши седма. Тогава 41-годишната гимнастичка рискува, като се опита да изпълни най-сложния скок на този уред „Продунова“. При приземяването тя не успя да се задържи на краката си и трябваше да направи кълбо напред, след което беше бурно аплодирана от публиката в олимпийската арена.

Скокът носи името на рускинята Елена Продунова, която за първи път го изпълнява през 1999 година.

Нарича още „Скок на смъртта“. През 2014 година египтянката Фатма Махмуд при опит за негово изпълнение падна на врата си, като от тогава има предложение той да бъде забранен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.