Атанас Скатов: Изкачването на Дхаулагири бе най-трудното до момента

Първият българин, изкачил четири осемхилядника за един сезон – Атанас Скатов, продължава да се цели в Хималайската корона или стъпването на всички 14 най-високи върхове на планетата.

Скатов вече 11 пъти е изкачвал осемхилядници, включително връх Еверест два пъти. Така до изпълнението на голямата му цел остават още четири – Нанга Парбат, К2, Броуд Пик и Шиша Пангма.

Последната експедиция за Атанас Скатов приключи само преди дни след като той изкачи връх Дхаулагири в Непал.

С това алпинистът подобри предишното си най-добро постижение от три осемхилядника за една година. Освен Дхаулагири, по-рано през 2019 г. той бе на Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2.

Българинът определи изкачването на Дхаулагири и преживяното там като най-трудното за него до момента.

„Човек научава много за себе си в такива моменти. Когато бях на върха, бях толкова уморен, че си мислих дали ще имам сили да се върна. Опитът обаче много помага“, сподели Атанас Скатов. „Върхът на Дхаулагири е на изключително труднодостъпно място. Той е на второ място по най-малко изкачвания след Анапурна 1. През цялата експедиция нямаше ден, в който да не вали сняг. И то наистина много сняг“, разкри за допълнителните трудности изявеният ни алпинист на срещата си с медиите в Пресклуб „България“.

От 47 човека в експедицията след лагер 2 само 13-14 продължили изкачването заради силния вятър, а в крайна сметка той е в компанията на един човек, когато атакуват върха. „Осем-девет часа вървяхме само двамата. Ние обаче имахме голям късмет с времето. Събраха се близо 19 часа вървене в едната посока“, разказа още Скатов.

Той не скри и за тежките моменти в лагер 3 на връщане. „Нямах нито спален чувал, нито храна. Беше толкова студено, че не можеше да се спи и с настъпването на утрото тръгнахме надолу“, добави още Атанас Скатов.

Изкачването на най-високите върхове в света обаче освен опасно, става и все по-скъпо начинание. Цените за разрешителни скачат няколко пъти, като скоро ще струват до 7400 долара, а някои от върховете могат да бъдат изкачени само със задължителното присъствие на шерпа, за когото също се плащат сериозни такси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.