Цветан Соколов: Европейската квалификация ще е руска рулетка

Цветан Соколов Снимка: FIVB

Волейболните национали изразиха съжаление, че не успяха да победят олимпийските шампиони от Бразилия, след като допуснаха обрат във Варна за 2:3 гейма и не успяха да се класират за Токио 2020.

„Случи се това, че не успяхме да се възползваме от една ситуация в третия гейм, от една контраатака, която трябваше да затворим в наша полза, но не успяхме – коментира Цветан Соколов. – Не успяхме да победим олимпийските шампиони. След като мачът е свършил, каквото и да говорим, Бразилия победи и се класира на олимпиада. Шансове винаги има, както и днес имахме шанс да се класираме. Европейската квалификация, която ще се проведе, е едно мини европейско първенство от най-силните европейски отбори. Отиваме да играем една руска рулетка, никой не знае какво ще се случи там, защото ще играем, ако не се лъжа 7 мача за 8 дни. Да се надяваме да сме здрави, да тренираме и да се подготвим по най-добрия начин. Не бих казал, че е лесно да се вдигнат главите след този обрат. Ние бяхме много близко до класирането и изведнъж ни се изплъзна. Не успяхме, за което съжаляват всички в нашия отбор. Имахме възможност да направим нещо голямо.“

Мартин Атанасов Снимка: FIVB

„В този мач имахме първите два гейма и половина, за съжаление не успяхме да натиснем достатъчно съперника – призна изигралият най-добрата си среща в националния отбор Мартин Атанасов. – Имахме нашите моменти и в четвъртия, и в петия гейм. Просто не издържахме на напрежението.

Бразилците заиграха доста по-силно, на нас ни спадна играта и започнахме да бъркаме, не можахме да отиграем лесните ситуации и оттам дойде и спадът на играта. Има и такива мачове, просто играеш, играеш и всичко върви, а изведнъж почват да идват грешки. Може да се каже, че след три-четири по-елементарни грешки тръгна всичко надолу. Тези неща понякога се случват и може би малко повече опит ни липсваше в тези ситуации, понеже двамата посрещачи бяхме по-млади. Не че се оправдавам с това, но може би във важните ситуации малко повече опит ни липсваше.

На европейската квалификация ще бъде много по-трудно, отколкото сега. Ако играем, както играхме първите два гейма, със сигурност ще отидем на Олимпиада, на това не се случва всеки ден. Една такава форма не се поддържа толкова лесно и със сигурност на втората квалификация ще бъде доста по-трудно. Наистина се надявам да се класираме, но както казах – хората не трябва да имат толкова големи очаквания, както сега.

Това беше наистина най-важният мач, имаме около 9 дни почивка, да си изчистим главите повече психически, отколкото физически. За Европейското първенство – това е един друг турнир, съвсем различни мачове са. Уникална атмосфера днес. Наистина просто залата беше препълнена.

Уникално чувство, особено първите два гейма летяхме, но след това не се получиха нещата. Искам да благодаря на цяла България за силната подкрепа. Ще пробваме да ги зарадваме в другия турнир“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.