Изпратиха българските спортисти за Минск с лъвчета и трибагреник

insport olympic

Национален трибагреник и лъвчета за късмет получиха българските спортисти преди заминаването си за Европейските игри, които започват в петък в Минск.

Изпълнителният директор на българска банка Чавдар Златев връчи традиционните талисмани на част от нашите представители, които отпътуват първи за столицата на Беларус.

Успехи на спортистите пожела и Белчо Горанов, генерален секретар на БОК На кратката церемония присъства рекордьорката по олимпийски отличия, носителката на пет олимпийски медала и двукратен шампион Мария Гроздева, заедно с най-добрите ни състезателки по художествената гимнастика, всички национали по бокс и част от националите по борба, треньори и ръководители на отбори.

„Пожелавам ви на добър път, крепко здраве и много успехи. Нека тези лъвчета ви вдъхнат кураж. В България има много хора, които ви вярват и подкрепят. Бъдете безстрашни като лъвовете по пътя си напред и нагоре,“ каза Чавдар Златев. Така от финансовата институция, която е генерален спонсор на БОК продължиха традицията да подаряват лъвчета на българските спортисти преди големи надпревари.

Белчо Горанов пожела късмет на всички от българската делегация. „На тези игри ще срещнете много спортисти, хора на вашата възраст, обединени от идеята за единна Европа. Бъдете здрави и дайте най-доброто от себе си за България,“ заяви още Горанов. Последваха снимки на спортисти и треньори с осигурената от Uhlsport екипировка в цветовете на националното знаме.

–––
Вторите Европейски игри ще се състоят от 21 до 30 юни 2019 г. в беларуската столица Минск. Те се организират веднъж на 4 години и са собственост и се ръководят от европейските олимпийски комитети. Състезанията следват модела на други подобни континентални формати – Азиатските игри или Панамериканските игри, които вече имат по 18 издания след дебюта им през 1951 г.

Сега в Минск ще съберат над 4000 представители на 50 европейски държави, които ще се състезават в 19 вида спорт. Осем от тях ще бъдат квалификации за Олимпиадата в Токио 2020, а два от турнирите ще са със статут на европейски първенства – бокс и джудо. Общо ще се разиграят 200 комплекта медала: 91 при мъжете, 89 при жените и 20 за смесени отбори. Над 18 000 са акредитираните за Игрите, от тях 8000 са доброволци. Реферите са над 1000, толкова са и журналистите.

Спортната програма за Минск 2019 включва състезания по:
Стрелба с лък
Лека атлетика
Бадминтон
Баскетбол 3х3
Плажен футбол
Бокс
Кану-каяк
Колоездене
Спортна гимнастика
Художествена гимнастика
Аеробика
Акробатика
Батут
Джудо
Карате
Самбо
Стрелба
Тенис на маса
Борба

България ще участва на Европейските игри в Минск с 85 спортисти в 15 спорта.

От 12-те съоръжения, които ще се използват за състезанията от програмата на Вторите Европейски игри в Минск, 11 са досега съществуващи. Единствено комплексът за плажен футбол е новоизграден. Обновен е комплексът за спортна стрелба. След реконструкция бе открит и световно известният стадион „Динамо“. На него ще се състоят церемониите по откриване и закриване на игрите, както и състезанията по лека атлетика. Състезатели, треньори и длъжностни лица ще бъдат настанени в напълно обновения комплекс на Университета на Минск.

* * *
Напомняме, че първото издание на континенталните игри завърши с безспорен успех. Баку 2015 надмина очакванията като опроверга скептицизма, който предхождаше стартовете. Игрите събраха тогава в Азербайджан близо 6000 спортисти, представители на 50 европейски държави. Те се състезаваха в 20 спорта, 16 от които олимпийски. Случилото се в азербайджанската столица, големият интерес на медиите, телевизионните рейтинги и най-вече мнението на спортистите и зрителите, доказаха необходимостта от този нов формат, който със сигурност ще се развива.

В Баку България участва със 127 спортисти. Сред първите шампиони, медалисти и призьори в историята на Европейските игри бяха записани и имена на български спортисти.

България спечели в Баку 10 медала в 5 спорта: 1 златен, 4 сребърни и 5 бронзови, което ни отреди 27 място в неофициалното класиране по нации. По спортове отличията ни се разпределят съответно: бадминтон – злато и бронз; борба – сребро и 3 бронза; самбо – сребро и бронз; спортна стрелба – сребро и волейбол – сребро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.