Уникален колоездачен рекорд в Обиколката на Витоша

Снимка: Facebook

За първи път в историята планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед.

Уникалният рекорд бе записан срещу името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 ч. Освен суперпостижението, представителят на клуб „Велораптър“ защити титлата си от миналата година като подобри с близо четвърт час собствения си рекорд на трасето.

Това е трета победа на Александър при трите му участия досега. При жените триумфира представител на същия велоклуб – Христина Козарева отнесе конкуренцията с близо 26 минути разлика, като остана само на 52 секунди от върховото постижение.

Близо 3000 са общо участниците в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, която отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване – още в 6 ч. в съботната сутрин от Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. След това огромната колона велосипедисти се източваше близо 8 минути към бул. „България“ в посока Бояна и после нагоре по пътя към Златните мостове.

Веднага след старта група от трима дръпна мощно напред и на 25-ия км Александър Алексиев, Емил Стойнев и Лъчезар Ангелов вече водеха с 2 минути пред останалите. Последва атака на Алексиев и по средата на дистанцията той направи 2-минутна разлика пред Стойнев и Ангелов, която на 75-ия км Стойнев бе увеличена на 3.35 мин. Тук някъде стана ясно, че Алексиев ще защити титлата си от миналата година, въпросът бе дали ще падне рекордът на трасето. В последните километри Александър караше с „динозавърско“ темпо за да финишира с уникален рекорд и да стане първият в историята обиколил Витоша под 4 часа.

Резултатът му 3.55:44 ч. е с над 14 минути по-добър от досегашното върхово постижение, което също бе негово от миналата година. Втори, на 1.20 мин. след шампиона завърши Емил Стойнев, защитил позицията си от предишното лято. Бронзът бе Лъчезар Ангелов, финиширал на близо 12 минути след победителя.

Първите трима са представители на клуб „Велораптър“ и записаха времена под досегашния рекорд. Очакваното с интерес представяне на Николай Михайлов не се състоя, тъй като единственият българин участник Giro d’Italia се отказа от старт в последния момент.

„Щастлив съм с третата победа при третото си участие тук. Защитих титла от миналото лято, но по-важното е че завърших под 4 часа. Бях си поставил за цел 3.45 ч., малко не достигна, но ще оставя този рекорд за следващата година. От Мъглиж съм и в последно време се насочих към планинските колоездачни състезания. Днес времето бе перфектно, а и трасето предимно сухо, само на две три места преди финала бе по-влажно. Сега насочвам усилия към следващите цели: Балканиадата, Европейското първенство в Чехия и престижен шампионат в Румъния през август,“ заяви след победата си днес Александър Алексиев.

При жените една бе над всички, при това с огромно превъзходство.
Христина Козарева потегли много мощно и на 30-ия км вече бе на 4 минути пред останалите. Преднината й се увеличаваше прогресивно за да достигне впечатляващите 26 минути на финала. Времето на Козарева е 5.13:03 ч., като само 52 секунди не й достигнаха да подобри постижението на Анелия Карагьозян от 2016 г – 5.12:11 ч.. Втора днес финишира Лили Ангелова с 5.39:41, трета е Ася Борисова 5.53:54 ч.

“Изненадана съм от голямата разлика, с която победих. Това е осмото ми участие, толкова са ми и титлите. Можех да финиширам и по-бързо, но на три пъти падах, за щастие без сериозни последици. Трасето бе много добро, времето също бе с нас. Освен с колелото, съм участвала и в дуатлона, често стартирам в планински бягания,“ каза след финала победителката Христина Козарева.

При дуатлонистите след първото изпитание – 100 км колоездене – води Тодор Ангелов финиширал с велосипеда за 4.49:32 ч. Тази нощ той и останалите супер смелчаци ще потеглят и с бегачите за нови 100 км. Над 100 ще опитат супер предизвикателството „200 км“ – да обиколят Витоша първо с велосипед и след това пеша.

Завършилите колоездачи ползват „екстрите“ на веломивка и душ веднага след финала, осигурени от „Софийска вода“, която ще раздаде на призьорите и ваучери за над 3000 лв.. Общият награден фонд е над 10 000 лв. Това лято на старт в Обиколката на Витоша застават представители на 29 държави, част от тях с цели отбори. Чужденците са 112, сред тях служители на много посолства у нас.

Награждаването на колоездачите е днес в 16 ч. в зоната на старт финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа на базата на БФС, откъдето тази нощ, точно в 23.59 ч. ще потеглят и бегачите. Метеопрогнозата е за ясно и тихо време, тъй че най-добрите сред тях се очаква да финишират около 8.00 ч. в неделната сутрин.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. И това лято за постигане на тази цел ще помагат доброволците по инициативата „Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба“. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове с приятни изненади, игри и забави, където участниците ще могат да релаксират, а гости и зрители да прекарат приятни часове. По трасето са изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

Тази година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и табелките вече ще могат да се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.