Антоанета Бонева: Искам поне да повторя медала си от игрите в Баку

Седмица преди да отпътува за вторите Европейски игри в Минск, двукратната европейска вицешампионка и многократна победителка и медалистка в турнирите за Световната купа Антоанета Бонева гостува в Пресклуб „България“ заедно с треньора си Христо Маринов и спортно-техническия директор на Българския стрелкови съюз Димитър Тодоров.

„Искам да повторя медала си от Баку (сребърен, Европейски игри 2015 г.). Това беше първият ми медал на малокалибрено оръжие с новите правила“, спомни си възпитаничката на клуб Светкавица Търговище. Бонева разкри, че завръщането ѝ на стрелбището след второто майчинство е било много по-трудно от прехода след първото бебе.

„Година и половина ми отне, докато се адаптирам и спечеля медала и олимпийска квота на Световната купа в Мюнхен“, добави още стрелкинята.

Няколко окуражителни думи от гъркинята Ана Коракаки, олимпийска шампионка от Рио 2016, подействали благотворно на нашата състезателка да постигне целта си. Преди години, когато Коракаки навлизала в голямата стрелба, Антоанета Бонева я насърчавала. „Сега тя ми върна жеста“, с радост сподели българката.

Бонева обясни защо успехът й в края на май, който ѝ осигурява участие на най-големия спортен форум в света догодина в Токио, ѝ е струвал толкова много усилия и търпение.

„Имаше някаква психологическа бариера, която трябваше да преодолея, на тренировка се справях, но на състезание не се получаваше“, заяви Антоанета Бонева, цитирана от БГНЕС.

„Тя искаше да спечели олимпийска квота и се чувстваше подготвена още на Световната купа в Индия през февруари, но късметът ѝ обърна гръб. Не стана и на Световната купа в Китай, но в Мюнхен успя. Имайте предвид, че от първите 40 в ранглистата, всяка може да стане №1“, вещо се включи в разговора наставникът Христо Маринов.

„В някои случаи осветлението на стрелбището помага за добър резултат, в други случаи – не“, продължи Антоанета Бонева.

„Това важи особено за въздушното оръжие и на тази дисциплина финалът е по- приятен. На малокалибрен пистолет ми е по-лесно, заяви многократната медалистка на Световна купа. Тя не познава условията в Минск и дори никога не е била там на състезание, но имат с треньора три дни време за опознаване на стрелбището на място преди турнира по стрелба. Тук им остава още седмица за доизчистване на някои детайли“, стана ясно още от думите на треньора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.