Иван Томов изкачи четвъртия най-висок връх в света

Русенецът Иван Томов изкачи осемхилядника Лхотце в Хималаите. Той е стъпил на върха, висок 8516 метра, в 9.40 ч. в четвъртък, като е достигнал до него заедно с рускинята Настя Рунова. Томов не е използвал бутилиран кислород и помощ от шерпи.

Малко преди тях на върха са стъпили други двама алпинисти от експедицията на фирмата Cha- tour Treks и Expedition Pltd.

Това е второ българско изкачване на четвъртия по височина връх на земята без кислород. Първият е Христо Проданов през 1981 година, който загина след като стъпи на Еверест през 1984-а. За 34-годишния Иван Томов, който от години живее в Англия, това е трети осемхилядник. През 2014 г. той изкачи Броуд Пик в Пакистан заедно с Боян Петров.

През 2017-а стъпи и на Манаслу, има и два 7-хилядника в актива си – Хан Тенгри в Киргизстан и „Ленин“ в Памир. През 2015-а пък е участник в злощастната експедиция към Нанга Парбат, когато разбойници, представящи се за талибани, разстреляха 10 алпинисти.

Другият българин, стъпил на 8-хилядник тази седмица – Атанас Скатов пък е успял да слезе от Канчендзьонга (8586 м) до базовия лагер на 5500 м сам, като е преодолял над 3000 м отрицателна денивелация.

Останалите 20 души в експедицията, сред които и Стефан Стефанов, който също стъпи на върха, са останали да нощуват в лагер 4. Скатов е свалил сам и целия си багаж, без помощ от шерпи, като му се събраха цели 40 часа ходене без почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.