Българин прави едни от най-добрите лодки в света

Юлиян Анастасов (вдясно)

Българинът Юлиян Анастасов ръководи изработката на най-големите лодки в гребния спорт – осморките в една от най-елитните лодкостроителници в света „Емпахер“.

Анастасов се грижи и за поддръжката на лодките по време на големи международни състезания, като Световната купа по гребане в Пловдив. Той докара у нас и най-новия скиф за българския национален отбор, който ще бъде използван от Кристиан Василев. Юлиян Анастасов заяви, че около 1/4 от лодките, които се състезават в Пловдив, са изработени от него и германската фирма, за която работи. „Лично аз и няколко колеги сме майсторили женските осморки на САЩ и Чехия за това състезание“, разказа Анастасов.

Когато е на седем години той напуска България и се премества да живее в бившата ГДР. „Майка ми е от Магдебург и заедно с баща ми тръгнахме от Ямбол, за да живеем при нея“, спомня си Анастасов.  Българинът учи в занаятчийско училище и става дърводелец. След шестмесечна специализация по лодкостроене и корабостроене в пристанищния град Любек започва да работи в семейната фирма за лодки „Емпахер“.

„Когато създаваме нова лодка внимателно слушам изискванията и препоръките на гребеца, който ще тренира и ще се състезава с нея. Правя лодката точно за определен гребец и за определен отбор“, обяснява специалистът.

След дългите пътувания между състезанията лодките се нуждаят от фини настройки, за да служат на спортистите. Тази нагласа за състезание обикновено се прави от гребците и треньорите, но хората на  Анастасов никога не отказват техническа помощ.

“По-сложно е, когато трябва бързо да се направи някакъв ремонт. Понякога се чупи носът на лодката, друг път има дупка в корпуса от плаващ във водата предмет. Случва се да се отчупи перцето на руля или да се наранят греблата. Тогава е важно бързо да поправим повредата. Но е важно и качеството на лодката да се запази“, обяснява Анастасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.