Калоян Братанов взе квота за Световното по плуване след рекорд

Снимка: ММС

Калоян Братанов стана осмият български плувец с норматив за световното за мъже и жени в Южна Корея, подобрявайки националния си рекорд на 50 метра свободен стил на турнира в Ричмънд, щата Вирджиния.

Първокурсникът в Университета по селско стопанство и механика в Тексас го направи на третия опит – извън класирането, забивайки хронометрите на 22,54 секунди, информира bgswim.com.

Предишният рекорд от 22,60 секунди го короняса за юношески шампион на САЩ през миналата година, обръсвайки 30-годишният стандарт на Цветан Голомеев.  Това е и норматив „Б“ за олимпийските игри в Токио догодина. Нормативът за световното първенство в Корея е 22,73.

В Ричмънд Братанов, който е роден през 2000 година, а у нас се състезава за варненския Астери, записа „Б“ финал и на два пъти плува по 22,90 сек.

Така дотук покрилите нормативи само в рамките на три дни са осмина: Антъни Иванов, Габриела Георгиева, Калоян Братанов, Йосиф Миладинов, Йордан Янчев, Любомир Епитропов, Лъчезар Шумков, Светлозар Николов.

За този кратък период нашите плувци на четири фронта – САЩ, Австрия, Швейцария и Бургас, покриха един „А“ норматив за олимпийски игри  – на Антъни Иванов и шест „Б”. Подобриха десет национални рекорда, три за мъже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.