Българските грации с 18 медала от турнир в Лисабон

Невяна Владинова и Катрин Тасева

Респектиращите 5 златни, 8 сребърни и 5 бронзови отличия завоюваха грациите ни турнирa в Лисабон, Португалия.

В надпреварата при жените участие взеха най-силните ни състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн и новото попълнение Татяна Воложанина. При девойките бяхме представени от Катрин Цонева, Стилияна Николова и Никол Атанасова.

При жените многобоя беше спечелен от Невяна Владинова след категорична игра и изиграни отлично съчетания. По време на финалите Невяна спечели още три златни медала на топка, бухалки и лента.

В многобоя Владинова бе последвана от Катрин Тасева, която спечели среброто, а във финалите завоюва още два сребърни медала на бухалки и лента.

Другите ни две представителни при жените Боряна Калейн и Татяна Воложанина завършиха съответно на 5-то и 6-то място в многобоя след допуснати грешки през първия ден. Във финалите Боряна спечели златен медал на обръч и бронзов медал на топка.

Сребро и бронз в многобоя донесоха девойките ни Катрин Цонева и Красимира Илиева, а Стилияна Николова се нареди на 4-та позиция. Във финалите Катрин спечели и два бронзови медала на бухалки и въже, а Стилияна сребро на бухалки и бронз на топка. Във финала на лента сребро спечели Красимира Илиева.

Важното от това състезание обаче не са толкова спечелените медали предвид факта, че много от по-силните конкурентки на нашите момичета не присъстваха. Трябва да се обърне внимание на начина, по който съдиите са приели момичетата ни и получените оценки, които до този момент не са получавани.

След усложняването на някои от композициите и направените нови съчетания, момичетата ни вече получават оценка от 21.300 за прекрасната топка на Невяна и 21.400 за топката на Боряна.

„Представянето на нашите момичета, приемането и оценяването им от специалистите показват, че при силна игра и без грешки имаме всички шансове да бъдем неизменно на почетната стълбичка при индивидуалистките. Нещо, което ансамбълът ни вече постигна с увереност и прекрасни композиции“, пишат от Българската федерация на художествена гимнастика.

„На фона на не особено голяма конкуренция, нашите момичета направиха много силно и полезно състезание помежду си. Това беше важен старт за нас, за да видим как ще се оценят новите ни композиции“, написа президентът на БФХГ Илияна Раева.

„И четирите ни състезателки – Невяна Власинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн и Татяна Воложанина имат съчетания, които вече са конкурентни на най-силните състезателки в света. Композициите са много сложни, артистични, зрелищни и отговарят на тенденциите на съвременната гимнастика. Момичетата ни вече имат необходимите трудности с тяло и уред, с които можем да мечтаем много смело, както никога досега“, коментира тя и добавя, че всяка една от състезателките има потенциала да се бори за златен медал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.