България с 16 състезатели на европейския олимпийски фестивал в Сараево

insport olympic

Шестнайсет наши състезатели тръгват за 14-то издание на Европейския младежки олимпийски зимен фестивал в Сараево и Източно Сараево. Надпреварата ще е от 9 до 16 февруари. България ще бъде представена в 5 вида спорт – биатлон, ски-алпийски дисциплини, ски-бягане, шорттрек и фигурно пързаляне.

Като треньори в официалната делегация са включени най-титулуваната ни състезателка в шорттрека Евгения Раданова и един от успешните ни алпийци Стефан Георгиев, като и двамата са участници в първия зимен ЕМОФ в Аоста през 1993.

Водач на делегацията ни ще бъде Белчо Горанов, генсек на БОК. А съставът бе утвърден на заседание на Изпълнителното бюро на БОК.

Участието и постиженията на младите спортисти на възраст между 14 и 18 години в тези мулти спортни прояви, организирани по идея на Жак Рог и провеждани под егидата на европейските олимпийски комитети, са гаранция за реализиране на успешна кариера от много спортисти от Европа.

Безспорно доказателство за това са спечелените три олимпийски отличия от най-успешната ни състезателка в шорттрека Жени Раданова. Участничка в четири олимпийски игри (Лилехамер 1994, Нагано 1998) и носителка на сребърен медал в коронната й дисциплина 500м и бронзов на 1000м от игрите в Солт Лейк Сити 2002, както и сребърен медал на 500м от Торино 2006.

Стефан Георгиев е дългогодишен национален състезател и шампион в ски – алпийски дисциплини и участник също в 4 зимни олимпийски игри (Нагано 1998, Солт Лейк Сити 2002, Торино 2006 и Ванкувър 2010).

С участие и първи успехи, звездния си път започва и шампионът ни в сноуборда Радослав Янков, спечелил златен медал в паралелния слалом от ЕМОФ Хака 2007. Той е носител на Кристалния глобус за 2017 и участник в две зимни олимпиади в Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018.

Носител на сребърен медал от зимен фестивал в Сласк Бескиди 2009 е и най-добрия ни ски-скачач, Владимир Зографски. Участник в две зимни олимпийски игри в Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018, като при последното си участие заема 14-то място – най-доброто класиране на български скачач от такъв форум.

С два сребърни медала в алпийските ски дисциплини от ЕМОФ Форалберг/Лихтенщайн 2015 е и младата ни звезда Алберт Попов, с когото са свързани надеждите ни за пробив в световния елит в тази дисциплина.

СЪСТЕЗАТЕЛИ – 16, 4 момичета 12 момчета

Биатлон 4 момчета:
БЛАГОЙ ТОДЕВ
ДЕЯН РАЗЛОЖКИ
ДАНИЕЛ ПЕШКОВ
ВАСИЛ ЗАШЕВ

Ски
Ски алпийски дисциплини 1 момиче 3 момчета:
ЕВА ВУКАДИНОВА
КАЛИН ЗЛАТКОВ
ГЕОРГИ ЕРГИН
КОНСТАНТИН СТОИЛОВ

Ски бягане 2 момичета 3 момчета:
ЛИДИЯ НАНОВА
КАЛИНА НЕДЯЛКОВА
АЛЕКСАНДЪР ОГНЯНОВ
ТОДОР МАЛЧОВ
КРАСИМИР АТАНАСОВ

Кънки
Фигурно пързаляне 1 момиче:
ИВЕЛИНА БАЙЧЕВА

Шорттрек 2 момчета:
ЛЮБОМИР КАЛЧЕВ
ПЕТКО ДАПЧЕВ

Треньори – 8
ИЛИАН ПЕНЕВ биатлон
МИРОСЛАВ ПАНДУРОВ биатлон
ДИМИТЪР ХРИСТОВ алпийски д-ни
СТЕФАН ГЕОРГИЕВ алпийски д-ни
ПЛАМЕН НЕДЯЛКОВ ски бягане
КОСТАДИН МИТКОВ ски бягане
АНДРЕЙ ЛУТАЙ фигурно пързаляне
ЕВГЕНИЯ РАДАНОВА шорт трек

Съдия по фигурно пързаляне – 1
ЗОЯ ЙОРДАНОВА

Ръководство – 4
БЕЛЧО ГОРАНОВ генерален секретар на БОК, ръководител на делегацията
КАМЕЛИЯ ИГНАТОВА шеф на мисия
ЛИЛИЯ ПАНДУРОВА администрация
ХРИСТИЯН ЯНКОВ протокол

ОБЩО ДЕЛЕГАЦИЯ – 29

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.