Биляна Дудова срещу 4 рускини на „Иван Яригин“

Биляна Дудова (в червено) Снимка: БФБ

Женският турнир по борба „Иван Яригин” се очертава да бъде изключително силен и оспорван.

За надпреварата в руския сибирски град Красноярск пристигат 4 световни шампионки, десетки европейски шампионки, призьорка от олимпийските игри.

Най-многобройна е делегацията на Монголия – 24 състезателки. Най-тутулуваната сред тях е двукратната световна шампионка и бронзова олимпийска медалистка от Лондон 2012 Батцецег Соронзоболд, както и №1 в света Церенчимед Сухи.

Европейският елит също ще бъде представен подобаващо. Сред участничките са световните шампиони Алин Фокен (Германия) и Мариана Шастин (Унгария), както и европейските шампионки – нашата Биляна Дудова, Грейс Булент (Норвегия), победителката от евроигрите Василиса Марзалюк (Беларус), призьорките от световни първенства Евин Демирхан и Бусе Тосун от Турция.

Русия също обяви състава си за „Иван Яригин”. В категорията на Биляла Дудова до 57 кг домакините са заявили 4 състезателки – Олга Хорошавцева, Хадижат Муртузалиева, Александра Ниценко, Наталия Волжанина

Схватките са от 24 до 27 януари.

Биляна Дудова, двукратна №1 в Европа и световна вицешампионка, както и представителят ни при мъжете Ахмед Магамаев (86 кг, свободна борба) тръгват днес за Красноярск. Двамата ще бъдат водени от треньора Мариян Недков. В края на миналата година дагестанецът получи български паспорт и това ще бъде негов дебют за страната ни.

Същевременно домакините обявиха, че олимпийският им шампион Абдулрашид Садулаев (96 кг) ще пропусне турнира и ще се готви по индивидуална програма.

На по-късен етап треньорският щаб на сборная ще решава дали той ще участва на европейското в Букурещ през април или на европейските игри в Минск през юни. Така чаканият с интерес сблъсък между Садулаев и американеца Кайл Снайдер няма да се състои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.