Ангел Русев с три световни рекорда на Мондиала по вдигане на тежести

Ангел Русев подобри и трите световни рекорда при 18-годишните в новата кат. 55 кг на продължаващото в Ашхабад първенство на планетата по вдигане на тежести за мъже и жени. Със 108 кг в изхвърлянето 17-годишният българин премина световния стандарт.

Русев стартира с успех със 103 кг, после се справи и със 108 кг, но при задържането на щангата до признаването на опита от съдиите получи болки и това принуди треньорския щаб да се откаже от трети опит за да не провокира по-тежка контузия и за да може да продължи и изтласкването.

При трима съперници с „нули“, тези 108 кг наредиха Русев седми в първото движение. В изтласкването българинът започна с успешни 130 кг, след това премина и през 135 кг, за да триумфира като нов световен рекордьор при младите и в това движение със 140 кг.

Това му осигури притежанието и на върховото постижение на планетата в двубоя с 248 кг (с 12 кг над стандарта), което го нареди шести в крайното класиране на категорията в Ашхабад. Шампион е Юн Чол Ом от КНДР с 282 кг двубой и със световен рекорд за мъже в изтласкването.

Същевременно при най-леките дами в кат. 45 кг Даниела Пандова се нареди седма с двубой 141 кг.

This article has 1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.