Петър Стойчев ще плува в ледените води на Антарктида

Носителят на рекордните 11 световни купи по плувен маратон Петър Стойчев ще започне опита си за първо плуване във водите на Антарктида на 16 ноември. Тогава българинът и неговият екип ще отпътуват от южния чилийски град Пунта Аренас.

„Това остана единственото място по земното кълбо, където не съм плувал. Беше мое желание да направим едно състезание във водите на Антарктида съвместно с председателя на асоциацията по ледено плуване. Планирано беше да плуваме 2020 г., но за щастие успяхме да направим сериозен организационен комитет и да осъществим нашата идея две години по-рано.

Пътувам от България с двама мои приятели, които ще ме подкрепят, но там ще плувам с 16 души от 9 държави. Ние плуваме без неупрен, а със съвсем класическия познат бански. Да отидеш на Антрактида не е толкова лесно и значително скъпо начинание“, разказа Стойчев в предаването „Тази сутрин“.

Стойчев, който държи рекорда за плуване в ледени води, ще се впусне в начинанието в началото на ноември 2018 г. Точна дата няма, тъй като всичко зависи от разрешението на капитана на кораба и президента на Международната асоциация, които ще преценят условията.

„В Антарктида ще е ограничено трасето с шамандури и най-вероятно ще се въртят обиколки в зависимост от метеорологичните условия. Ще преплуваме 1000 метра, което е класическата дисциплина. Сега се топят ледовете и във водата има едни малки кристали лед, което е неприятно по време на плуване.

Болезнено е, не е приятен допира до тях. Температурата на въздуха ще бъде между -15 и 0 градуса. Професор Пимпирев ме успокои, че няма да има нищо опасно. Притеснявахме се дали животните няма да са опасни, но той ме успокои. Пингвини сигурно ще има във водата покрай нас. Другите опасни животни съществуват, но вярвам, че мерки ще бъдат взети“, даде още подробности за състезанието Стойчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.