Мирела Демирева: Целта ми е световната титла

Снимка: Reuters

Звездата ни в скока на височина Мирела Демирева бе избрана за спортист №1 на месеците юни и август в анкетата на „Пресклуб България“.

През юни състезателката постигна сребърен трипъл в турнирите от Диамантената лига, което й донесе 11 от общо 20 гласа на спортните редакции. А 2 месеца по-късно грабна среброто в инфарктен финал на Европейското първенство в Берлин. Успехът бе оценен с 20 от 20 медийни гласа.

Олимпийската и европейска вицешампионка благодари за избирането й за спортист на месеца и с типичната й скромност изрази учудване, че медиите са я поставили по-високо от други състезатели, които имат златни медали. Мирела Демирева си припомни преживените бурни емоции на Европейското първенство в германската столица, когато на финала от 194 см рискува направо да скача на 200 см, пропускайки 196 см и 198 см.

„Не обичам да играя на дребно“, каза с усмивка чаровната атлетка. „Можех да преодолея и 204 см“, коментира тя неуспешния си опит на тази височина. Мирела знае, че успехът е дар за упоритите и смелите. След Европейското първенство отново иска да преодолее 204 см на турнира от Диамантената лига в Цюрих. Контузия в крака осуетява амбицията й.

От няколко дни звездата се възстановява у дома, а в началото на октомври ще се върне в Холандия и ще поднови тренировките до май следващата година, когато започва новият състезателен сезон. Световното първенство в Доха, Катар, е 5 месеца по-късно, чак през октомври, което означава по-дълъг и още по-труден сезон, стана ясно от думите на Мирела.

„Целта ми е да съм първа в Катар“, обяви лекоатлетката.

Философията й е да бъде прецизна както към големите, така и към малките неща в зависимост от ситуацията: „Човек трябва да вижда както голямата картина, така и детайлите“, разсъждава талантливата скачачка.

Колко голяма е нейната мечта? 215 см над летвата, заявява Мирела. Не мисли, че това изглежда илюзия, въпреки че световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см е недостижим цели 31 години. Световният рекорд трябва да остане български, казва Мирела Демирева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.