Исполинът

След 48 г. България пак е домакин на най-престижния волейболен форум. Но страната ни не просто е домакин – с усилията на много големи български волейболисти си е извоювала и статута на световна сила, с която всеки трябва да се съобразява.

И ако някой си помисли, че „лъвовете“ не могат да хапят, ще му пожелаем приятно прекарване в бяло-зелено-червената гора, каквато ще представлява зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта от 9 до 18 септември! Защото там „лъвовете“ няма да бъдат 6 или 12, ще бъдат 5 хиляди и ревът им ще се чува надалеч. А когато волейболните „лъвове“ и „лъвовете“ по трибуните се обединят, за всеки става страшно!

НАРИЧАТ ГО СЕКАЧА! Висок 207 см, със здрава физика и много мощ в атака. Истински исполин. Това е Николай Учиков, който играе на поста диагонал в мъжкия национален отбор на България.

Николай Учиков е роден на 13 април 1986 в Пазарджик, където прави и първите си стъпки във волейбола. През 2004 година преминава в Локомотив (Пловдив), където играе до 2006 година. Уменията му са забелязани и той преминава в столичния Левски – играч е на „сините“ до 2009 година. През същата година става първият му трансфер в чужбина – не къде да е, а в гранда Трентино Волей (Тренто). Следва тригодишен период в италианското първенство, в Кавриаджо, Палаволо (Падова) и Палаволо (Молфета).

През сезон 2013/2014 той отново се завръща в Тренто, като става световен клубен шампион с тима. Следва една година в руската Суперлига, където облича екипа на Тюмен. От 2014 година започва аржентинският период на Учиков – преминава в УПЦН (Сан Хуан), с който става шампион и печели купата на страната. През изминалия шампионат бе част от гръцкия ПАОК – със солунския тим спечели купата на страната.

За първи път е повикан в мъжкия национален отбор през 2008 година. През 2015 става четвърти с тима на Европейското първенство в София. В отсъствието на Цветан Соколов през този сезон Учиков получи доверието на Пламен Константинов и зае основно място в титулярния състав на „лъвовете“. Постът му е изключително отговорен, като поема най-голямата тежест в нападение. Няма голям отбор без добър диагонал, а с дългогодишния си опит от различни първенства по света Учиков без колебания стана истинско острие и се превърна в отличителна фигура. Волейболистът се превърна в основен точконосец за тима ни през изминалите двубои в Лигата на нациите.

„Лъвските сърца си ги имаме. Бъдете с нас. Много от посланията към публиката звучат клиширано. Но когато играеш вкъщи, хората са емоционални, подкрепят те, има моменти, когато това е повече от достатъчно да се появи искрата и да се промени развоят на мача в положителна посока. Има моменти, когато е трудно. Тогава факторът публика е допълнителният импулс. Той е труден за описване с думи. Във Варна винаги е така. Това са емоции и чувства, които могат да се изпитат само в залата. Каня всички, които искат да изпитат тези емоции, да дойдат и да ни подкрепят“, обърна се Ники към горещата българска публика.

Бяло-зелено-червеното море от фенове се вълнува и вече очаква с нетърпение предстоящите битки от световното първенство. Сред най-емоционалните поддръжници на България ще бъде и чаровната разпределителка Весела Бончева – вече Учикова. Тя стана съпруга на Ники Учиков само преди седмици, а семейството е волейболно отвсякъде.

А всички, врекли се в любов на красивия спорт и влезли в голямото семейство на приятелите на българския волейбол, са искрата, от която дори исполините имат нужда!
Защото заедно скачаме по-високо и летим по-далеко!

Източник: volleyball.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.