Поляк се спусна със ски от К2 (ВИДЕО)

Анджей Баргел стана първият алпинист в историята, който слезе със ски от К2 – втория най-висок връх в света (8611 метра).

Това е втората атака на върха от поляка, като миналогодишният му опит беше неуспешен заради лошото време. Сега заради ниската видимост 30-годишният Баргел спря за час в лагера на 8000 м, след което поднови слизането си. Амбицията му е още този сезон да се спусне със ски и от най-високата точка на планетата – Еверест.

„Много съм щастлив, че успях да се спусна от К2 и стигнах до базата невредим. Започнах да катеря към върха в 4 часа сутринта в неделя. Времето беше хубаво. Появиха се малки проблеми, когато достигнах върха и се спуснах надолу със ските. Беше облачно и трябва да се изчакам да се проясни в лагер 4, защото следващият участък от спускането беше много труден технически. Много съм щастлив, защото това бе моят втори опит – този път успешен“, заяви Баргел.

К2 е четвъртият осемхилядник, от който Анджей слиза със ски – след Шиша Пангма, Манаслу и Броуд Пик.

Роденият в Закопане алпинист има богат опит в екстремните занимания на сняг и заради постиженията си е наричан Снежния леопард.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.