Грьоневеген спечели най-дългия етап на Тур дьо Франс

Dylan Groenewegen
Photo: Team LottoNL-Jumbo

Холандецът Дилан Грьоневеген победи в днешния седмия етап от обиколката на Франция.

Състезателят на „Тийм ЛотоНЛ-Джъмбо“ пристигна първи за 5 часа, 43 минути и 42 секунди на финала на 231-километровия етап от Фужер до Шартр, който бе и най-дългият в тазгодишното 105-о издание на Тура.

С мощен финален спринт 25-годишният Грьоневеген изпревари колумбиеца Фернандо Гавирия и словака Петър Саган, които завършиха втори и трети с равно време с това на победителя.

Днешният равнинен етап, който предложи само една височина от четвърта категория, не донесе сериозни размествания в генералното класиране, но позволи на белгиеца Грег ван Авермет да увеличи преднината си на върха в подреждането пред втория Гераинт Томас (Великобритания) на 6 секунди. Носителят на „жълтата фланелка“ взе бонус точкиите при Нонвилие-Грандю, с което удвои аванса си пред втория в подреждането Томас.

В генералното класиране след седмия етап води с Ван Авермет с общо време 28 часа, 19 м инути и 25 секунди. Томас е втори на 6 секунди, а трети с пасив от 8 секунди е американецът Тиджей Ван Гардерен.

Четирикратният победител Крис Фрум е 14-и в подреждането на 1 минута и 5 секунди зад носителя на „жълтата фланелка“.

В класирането по точки за „зелената фланелка“ първи е Саган. При катерачите за „бялата фланелка на червени точки“ води латвиецът Томс Скуинс, а с „бялата фланелка“ за най-добър млад състезател ще продължи да бъде носена от датчанина Сьорен Андерсен. При отборите лидер е „Куик Степ“ с аванс от 8 секунди пред „БМС Рейсинг“.

В утрешния осми етап, който е на националния празник на Франция 14 юли, състезателите ще изминат 181 километра от Дрю до Амиен Метропол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.