Петър Саган спечели втория етап от Обиколката на Франция

Peter Sagan
Photo: VeloImages/Bora-Hansgrohe

Словакът Петър Саган спечели втория етап от 105-ото издание на Колоездачната обиколка на Франция – 182,5 километра от Мюлерон-Сен-Жермен до Ла Рош-сюр-Йон, и излезе начело в генералното класиране.

С финален спринт Саган изпревари италианеца Сони Колбрели и французина Арно Демар, които завършиха съответно на второ и трето място с равно време с това на победителя от 4:06:37 часа.

Километър и 900 метра преди финала в челото на колоната се получи масово падане, което я разкъса. Част от него бе и носителят на „жълтата фланелка“ след първия етап Фернандо Гавирия от Колумбия, който по този начин се сбогува с челната позиция в генералното класиране.

Самият етап бе изпълнен с инциденти и падания на отделни състезатели, като най-тежко бе това в края, в което пострадаха десетина състезатели.

Представителят на домакините Силван Шаванел, за когото това бе 350-и кариерен етап в Тура, се откъсна от колоната още на третия километър след старта заедно с Дион Смит и Михаел Гогл. На 35-ия километър след старта Шаванел остана сам начело и продължи да води еднолично почти до самия край, когато бе застигнат от колоната 13 километра преди края.

В генералното класиране първи е Саган с време 8 часа, 29 минути и 53 секунди. Втори на 6 секунди зад него е Гавирия, а на 10 секунди зад Саган на трета позиция е Колобрели.

Германецът Марсел Кител, който бе трети след вчерашния първи етап, получи повреда във велосипеда 8 километра преди финала и изостана от лидерите в класирането.

Британецът Крис Фрум, който е четирикратен победил в Тура, бе освиркан от зрителите на старта. Британецът пресече 31-ви финалната линия в Ла Рош-сюр-Йон и заема 81-во място в генералното класиране на 1:07 минути зад лидера Саган.

За Саган това бе девета етапна победа в Тур дьо Франс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.