Александра Начева оглави световната ранглиста в тройния скок

Александра Начева оглави световната ранглиста за девойки до 20 години в тройния скок.

Вицешампионката на планетата от клуб „Ботев“ (Пд) стана втората девойка в България, която премина границата на 14 метра по време на първенството за юноши и девойки в София. 17-годишната Начева постигна 14,0 метра (с вятър 0.6 м/сек) от първия опит и с това си осигури титлата, без да се налага да скача повече.

С това тя подобри собствения си национален рекорд за възрастовата група до 18 г. – 13,80 м. Лекоатлетката от Пловдив стана втората българка, преодоляла 14 метра за състезателки до 20 години след Тереза Маринова, която е и световна рекордьорка с 14,62 м.

През 2018 години нито една девойка още не е минала 14,00 м. Затова възпитаничката на треньора Стойко Цонев оглави световната ранглиста до 20 г. Тя беше в нея №1 и при 18-годишните досега. Подгласнички на Начева станаха Ариана Кузманова от СК „Светла Димитрова“ с 12,73 м и двукратната шампионка от първия ден (на 100 м и 100 м с пр.) Никол Андонова от СК „Европул“ с 12,25 м.

Пред Начева това лято има 3 големи състезания, за които има сериозни шансове да спечели медали – европейското първенство за девойки под 18 г. и световният шампионат за възрастта под 20 г., както и Младежката олимпиада. Алекс покри и норматив за участие на европейското първенство за мъже и жени, който е 13,90 м. Тя има право да стартира и на него, тъй като покрива и изискването на ЕА да е навършила 16 г. в годината на първенството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.