Алпинистът Атанас Скатов е спортист №1 за месец май

Алпинистът Атанас Скатов получи наградата си за спортист на месец май, след като пребори конкуренцията в традиционната анкета на Пресклуб България.

През миналия месец веганът Скатов изкачи без кислород шестия по височина връх в света Чо Ойо (8201 метра) и с това постижение пребори конкуренцията на шампионките от Европейското първенство по борба Биляна Дудова и Тайбе Юсеин, както и златната медалистка от Европейското първенство по самбо Мария Оряшкова.

„Моят план беше след Чо Ойо да се изкача на връх Еверест, или поне да пробвам, без шерпа и без кислород, но след инцидента с Боян Петров, ние двамата с него имахме солови разрешителни за Еверест, но след като се случи така с него, на мен ми забраниха категорично да тръгна нагоре без шерпа. Аз съм го качвал с шерпа и кислород два пъти Еверест и за мен не представляваше интерес да го правя отново“, сподели Скатов след награждаването. Алпинистът си е поставил за цел да изкачи всички осемхилядници в света на изцяло веган диета.

„От втория ми проект с 14-те осемхилядника, аз съм изкачил шест, има още осем, които имам огромно желание да изкача и ще дам всичко от себе си. Преди седмица започнах отново да тренирам, въпреки много натоварената ми програма, аз съм всеки ден в различен град, правя различни презентации, представям новите книги.

Естествено, имал съм моменти, на два пъти си казвах, че повече няма да ходя, защото когато си на тези експедиции е изключително трудно, там е много опасно. Загиват хора, независимо колко си добър, колко си подготвен. Сега тази година на Чо Ойо зад мен, освен че бяхме цял месец на експедиция и сме яли сутрин, обед и вечер в една палатка, едно младо момче, 27-годишно, от Южна Корея загина.

Тези неща няма как да не ти действат по някакъв начин, защото най-важното е животът, по-важно от живота няма. Но когато се върна в България и всичките тия хора, срещи, тая огромна любов и всеки ме пита: „Нали продължаваш? Ще изкачиш ли и 14-те върхове, кой е следващият? Кога заминаваш?“. Ако мога да продължава да помагам на хората и да им бъда полезен, това най-много ми дава сили да продължа напред“, каза още Скатов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.