Алпинистът Атанас Скатов е спортист №1 за месец май

Алпинистът Атанас Скатов получи наградата си за спортист на месец май, след като пребори конкуренцията в традиционната анкета на Пресклуб България.

През миналия месец веганът Скатов изкачи без кислород шестия по височина връх в света Чо Ойо (8201 метра) и с това постижение пребори конкуренцията на шампионките от Европейското първенство по борба Биляна Дудова и Тайбе Юсеин, както и златната медалистка от Европейското първенство по самбо Мария Оряшкова.

„Моят план беше след Чо Ойо да се изкача на връх Еверест, или поне да пробвам, без шерпа и без кислород, но след инцидента с Боян Петров, ние двамата с него имахме солови разрешителни за Еверест, но след като се случи така с него, на мен ми забраниха категорично да тръгна нагоре без шерпа. Аз съм го качвал с шерпа и кислород два пъти Еверест и за мен не представляваше интерес да го правя отново“, сподели Скатов след награждаването. Алпинистът си е поставил за цел да изкачи всички осемхилядници в света на изцяло веган диета.

„От втория ми проект с 14-те осемхилядника, аз съм изкачил шест, има още осем, които имам огромно желание да изкача и ще дам всичко от себе си. Преди седмица започнах отново да тренирам, въпреки много натоварената ми програма, аз съм всеки ден в различен град, правя различни презентации, представям новите книги.

Естествено, имал съм моменти, на два пъти си казвах, че повече няма да ходя, защото когато си на тези експедиции е изключително трудно, там е много опасно. Загиват хора, независимо колко си добър, колко си подготвен. Сега тази година на Чо Ойо зад мен, освен че бяхме цял месец на експедиция и сме яли сутрин, обед и вечер в една палатка, едно младо момче, 27-годишно, от Южна Корея загина.

Тези неща няма как да не ти действат по някакъв начин, защото най-важното е животът, по-важно от живота няма. Но когато се върна в България и всичките тия хора, срещи, тая огромна любов и всеки ме пита: „Нали продължаваш? Ще изкачиш ли и 14-те върхове, кой е следващият? Кога заминаваш?“. Ако мога да продължава да помагам на хората и да им бъда полезен, това най-много ми дава сили да продължа напред“, каза още Скатов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.