Илиана Раева: Всички чакаха българското злато

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разкри в предаването „Тази сутрин“ по bTV, че всички специалисти определяли родния ансамбъл за фаворит за европейската титла в многобоя.

Грациите допуснаха груба грешка и останаха с бронзов медал, но бяха безапелационни във финала на топки и въжета, където грабнаха златото.

„Състезанието беше много трудно, защото още с пристигането, с подиум тренировките, на които присъстваха всички съдии, всички бяха категорични, че България е фаворит за европейската титла. Ние самите знаехме, че е така. Момичетата бяха много подготвени, вярваха в победата… но се оказа, че има и такива състезания“, започна Илиана Раева.

„Това е спортът. Те наистина бяха много подготвени и са в страхотна форма. Момичетата са много здраво стъпили на земята. Изключително умни, много трудолюбиви и мотивирани. Знаят за какво са в залата. Нищо страшно не се е случило. Направихме си много сериозен анализ и сме наясно какво трябва да се допълни към работата. Дотам се докарахме, че вече не се радваме и на три спечелени медала от три възможности“, добави тя.

България завърши европейското първенство в Гуадалахара с общо 4 медала – ансамбълът се прибра със злато за съчетанието с топки и въжета и бронз в многобоя, Татяна Воложанина спечели сребро за композицията с обръч при девойките, а българките се наредиха на трето място в отборното класиране.

„Не мисля, че бяхме пренавити. Наистина бяхме доста добре подготвени, но се случват и грешки. Надяваме се оттук нататък да се представяме все по-добре“, добави гимнастичката от ансамбъла Мадлен Радуканова.

„От много сложен елемент стана голямата грешка. Но никъде не съм виждала такава екзалтирана публика, беше нещо невероятно. Испанската публика взриви залата и буквално чакаше България. Този златен медал го чакаха и съдиите, и нашите конкуренти, и публиката. Когато го спечелихме, нямаше човек от най-големите ни конкуренти и специалисти, който да не дойде да ни поздрави“, каза президентът на БФХГ.

„И на това европейско първенство се видя, че има България и останалите отбори“, добави Раева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.