Петър Стойчев ще плува за пръв път във водите на Антарктида

Носителят на рекордните 11 световни купи по плувен маратон Петър Стойчев ще плува за пръв път във водите на Антарктида. 41-годишният българин ще направи опита си през ноември. Целта му е да измине един километър, каквато е основната дисциплина в леденото плуване.

„Плувал съм във всички по-големи морета и океани, но никога не съм плувал във водите на Антарктида. С моя екип организираме всичко, което е необходимо. Ако всичко е нормално, би трябвало на 7 ноември от южния град Ушуая на моята любима Аржентина да потеглим към бреговете на Антарктида“, каза Стойчев пред „Нова телевизия“.

През уикенда той беше приет в международната Зала на славата на плувните спортове. Стойчев е най-успешният български плувец при мъжете, като освен рекордьор по световни купи в плувния маратон е световен и европейски шампион по плуване в открити води. Той е и първият човек, преплувал Ла Манша за по-малко от седем часа.

„В Антарктида ще е малко като при Ла Манша – отиваме там, времето трябва да е подходящо, за да можем да направим това плуване. Очакваме температурата да е нула или малко под нулата, защото водата е солена. Понякога се случва да падне и под нулата. Много е неприятно, много е болезнено от студа“, сподели Стойчев. В последните години Стойчев, който беше и служебен министър на спорта, се насочи към плуването в ледени води.

В началото на 2017 г. българинът стана за втори световен шампион в тази дисциплина. Тази година той спечели сребърен медал от световното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.