Мария Гроздева: Много искам да взема квота за игрите в Токио

Две олимпийски титли, общо пет медала от олимпийски игри, 17 златни отличия от световни купи и още осем златни от европейски първенства. Това е само кратката справка за изключително успешната кариера на състезателката ни в спортната стрелба Мария Гроздева.

На 45 години тя продължава да е в елита на този спорт, като преди дни спечели злато в дисциплината 25 метра пистолет на Световната купа във Форт Бенинг. Първото си злато Мария печели преди 25 години на СК в Милано. Сега в Съединените щати се налага да стреля с чужд пистолет, след като закъсняват разрешителните за много от отборите за пренасяне на малокалибреното оръжие.

„Никога не ми се е случвало, но и това ми се случи. Тръгнахме само с въздушните оръжия, защото не получихме разрешително за малокалибрените. Когато го получихме, беше вече късно – ние бяхме там. Нямаше да го взема този медал, ако не беше Владо Шишков. Той ми услужи с него, много добър пистолет е. Направи ми спусъка, защото той е голям специалист.

Само ми каза да си гледам мушката и че всичко останало е както трябва. Така и стана. Успях да направя добър резултат, влязох във финала. Бях спокойна, че нещата зависят изцяло от мен, а не от оръжието. На финала бях много уверена“, заяви Гроздева пред БНТ.

В другата дисциплина – 10 метра въздушен пистолет, Мария остава на крачка от финала, като се класира девета с еднакъв резултат с осмата.

„Винаги съм залагала повече на малокалибреното, защото по-лесно ми се получават нещата. Когато започнах да тренирам малокалибрено, и на въздушното започнаха добре да се получават нещата, защото когато се тренира само едното оръжие, малко се зацикля в едната посока и може резултатите да не са толкова добри. Бях подготвена, леко утежнихме спусъка, за да се хване на проверката. Това не беше добре. Но както и да е… С равен резултат бях с осмата, просто по централни десетки изпуснах да вляза във финала. Не е лошо. Винаги съм казвала, че не съм максималист. Другото пак добре се получи. Но не е фатално, че не съм влязла във финала“, добави тя.

Най-важоното събитие този сезон е Световното първенство в Република Корея, което предстои през септември. Там ще бъдат разпределени и първите квоти за Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

„Много искам, разбира се, да взема квота за следващите олимпийски игри. Но всичко е въпрос на време, подготовка, защото конкуренцията е много силна. Ще бъде трудно, но не и невъзможно. Подготвям се за всяко състазение сериозно. Разбира се, че много ми се иска.

Най-доброто ми представяне на световно първенство е четвърто място, нямам медал. Имам от световни купи много, но световните първенства са на четири години. Всичко е въпрос на добра стрелба и влизане във финал. Вляза ли във финала, там дори и да не взема медал, се раздават по пет квоти във двете дисциплини“, каза още Мария Гроздева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.