Спасителната акция за Боян Петров бе прекратена

Боян Петров Снимка: Facebook

Акцията по издирването на Боян Петров в Хималаите е прекратена. Днес хеликоптер отново облетя района на връх Шиша Пангма като достигна височина от 7400 метра.

Следи от българския алпинист не бяха открити. В своята „Фейсбук“ страница един от участниците в акцията и близък приятел на Боян Петров – Кирил Петков, написа, че благодари на всички за усилията.

По негови думи оттук насетне спасителната операция може единствено да застраши други човешки животи, но не и да доведе до успех.

Официално прекратяване на акцията от китайска и българска страна все още няма.

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация.

След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено.

Специално искаме да благодарим на 10-те приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“, написа във „Фейсбук“ Кирил Петков, който е част от екипа на алпиниста ни, цитиран от БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.