Спасителната акция за Боян Петров продължава утре

Снимка: Facebook

Спасителният екип в Хималаите, които търси българския алпинист Боян Петров, ще направи последен опит за издирването му по въздух утре. Новината бе съобщена в профила на „Simrik Air“ по-рано днес.

Пилотите на летателните машини искали днес да направят това търсене, но времето на и под връх Шиша Пангма не позволиха тази акция да бъде извършена.

Затова в утрешния ден хеликоптерите ще излетят и ще обиколят върха, като ще ползват указанията на върналите се в базовия лагер шерпи.

„Да се надяваме и да се молим за най-доброто“ пишат от „Simrik Air“.

„Да се надяваме и да се молим за най-доброто“ пишат от „Simrik Air“. Утре е последният ден от въздушната операция по издирване и спасяване на Боян Петров, потвърди непалският алпинист Мингма Шерпа. Той уточни, че инструменти на Боян са намерени в Лагер 3.

Все още няма връзка със спасителите в планината, каза Деян Петков от щаба на българския алпинист. 11-ти ден, след като Боян Петров беше видян за последен път в опит да изкачи връх Шиша Пангма, специално модифицираните за големи височки непалски хеликоптери са в готовност да излетят при нужда, а спасителите са в планината. Времето обаче не е позволило вертолетите да излетят за оглед, обясни алпинистът и водач Мингма Шерпа.

„Намерили са някои инструменти в Лагер 3. Шерпите спасители все още не са се върнали. Утре е последният ден, днес времето тук е лошо“, допълни той, цитиран от Дарик.

Операцията по издирване и спасяване на Боян Петров започна на 6 май. Едва тази събота обаче времето позволи полети с хеликоптери, а спасители алпинисти достигнаха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина. Надеждата беше, че българският алпинист е в един от двата лагера. Той обаче не беше намерен.

Екипът от китайски спасители стигна и на 10 метра от върха в неделя и на връщане намери в близост до Лагер 3 инсулин и инсулиновата помпа на Боян Петров. По-рано Мингма Шерпа каза, че според него критичната зона, където нещо може да се е случило, е заледен участък между Лагер 3 и върха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.