Спасителната мисия за Боян Петров е към края си

Боян Петров

От екипа на Боян Петров заявиха, че спасителните операции на българския алпинист по въздух и земя вървят към своя край. Той е в неизвестност от 3 май в района на връх Шиша Пангма в Непал. Основна пречка пред спасителните екипи по земя и въздух се оказва лошото време, съобщава БНТ.

Днес, след като китайското правителство удължи с още един ден срока на хеликоптерите да летят над връх Шиша Пангма, времето отново беше решаващ фактор и въпреки че хеликоптерите чакаха в готовност още от 06:00 ч. сутринта, подходящ прозорец за излитане така и не се отвори. На практика това значи прекратяване на спасителната мисия по въздух.

Наземната спасителна мисия от непалски шерпи и китайски спасители също върви към своя завършек. Вчера китайските спасители тръгнаха от лагер 3 към върха, но под върха бяха принудени от обилно натрупалия сняг и заледени участъци да преустановят изкачването и започнат изтегляне надолу. На връщане към базов лагер ще бъдат проверени наново всички възможни места и лагери и едва тогава ще бъде обявен край на спасителната мисия.

За съжаление, прогнозата за времето в следващите няколко дни е за сериозно влошаване и силни ветрове, което е основната пречка както пред спасителната акция по въздух, така и по земя, уточняват от екипа на Боян Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.