1500 студенти участват на Националната Универсиада в София

Пред Арката на Национална спортна академия „Васил Левски“ тази вечер бе официално открито най-мащабното спортно мероприятие за студенти – Национална Универсиада София 2018. За втори път столицата домакинства най-силните спортни студентски делегации от цялата страна.

Близо 1 500 студенти от 25 висши учебни заведения ще се борят за медали в 15 вида спорт в дните 11 – 17 май. Организатор на силното спортно събитие е Асоциация за университетски спорт „Академик“.

В своето приветствие към студентите, председателят на АУС доц. Златко Джуров заяви: „Вие, представителите на студентския спорт, сте основният двигател в развитието и утвърждаването на спорта сред младите хора в България. Искам да благодаря и на ректорите на университетите, че ни допуснаха до базите си и дадоха всички от себе си, за да се проведе това спортно мероприятие. А най-прекрасното на това събитие е, че надгради предишните.

„Председателят на Съвета на ректорите и ректор на МГУ „Св. Иван Рилски“ проф. Любен Тотев също поздрави присъстващите и пожела на всички студенти успешно и спортсменско участие. Успех и здраве на студентите пожела и главният секретар на Министерство на младежта и спорта Асен Марков.

Зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов се обърна към студентите с думите: „Има нещо много важно в това спортът да върви ръка за ръка с образованието. И то е, че спортът ни учи да гоним върхове и да постигаме победи. Големите имена, които остават в историята, са личностите, които гонят върхове. Това, което мога да ви пожелая в началото на този празник е: взимайте пример от тези, които не са там долу, а гонят върхове, и пренесете духа на този хубав празник в дома си и в своите семейства!“

По време на събитието доц. Стефан Рибарски, който от името на миналогодишните домакини от Стара Загора, предаде символично знамето на Универсиадата на проф. Пенчо Гешев. А председателят на АУС доц. Златко Джуров връчи почетни знаци на присъстващите спортни деятели и приятели на студентския спорт.

Студенти от различни университети представиха пред публиката демо на спортовете, които ще се играят по време на Националната универсиада в София. Организаторите връчиха и преходна купа доц. „Марко Дамянов“ на Калин Дамянов.

Преди да бъдат обявени официално игрите за открити, доц. Златко Джуров и проф. Пенчо Гешев запалиха тържествено огъня на Универсиадата.

Официални гости на церемонията по откриване бяха: зам.-кметът на Столична община доц. Тодор Чобванов, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, зам.-кметът на район Студентски Велина Белева и Венцислав Игнатов – директор дирекция спорт при учащи. От академичните среди събитието уважиха: Николай Бакарджиев – зам.-ректор на УНСС, проф. Георги Михов – ректор на Технически университет, зам.-ректорът и помощник ректорът на НСА – проф. Николай Изов и Кирил Андонов, доц. Стоян Везенков – декан на факултета по „Обществено здраве и спорт“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“, председателят на НПСС Яна Вангелова, проф. Петър Киров, проф. Димо Гергинов и Спас Ставрев.

Спортното събитие се провежда с подкрепата на: Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, банка ДСК, Студентски съвет при НСА, Български олимпийски комитет и минерална вода „Банкя“.

В края на церемонията студентите се насладиха на прекрасния народен фолклор, представен от талантливите танцьори от ансамбъл „Българе“. Студентският празник завърши с традиционно право хоро – символ на единството, в което се включиха десетки студенти и гости на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.