Боян Петров не е открит в лагер 2

Снимка: Facebook

Българският алпинист Боян Петров не е бил открит в лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. По-рано днес при облитане с хеликоптери, наети за спасителната операция, са били забелязани под лагер 2 две добре окопани палатки. Надеждата беше той е да е в лагер 2, тъй като на мястото има всички нужни пособия за оцеляване, според съобщения на екипа по спасителната акция в Хималаите.

По рано днес Йогеш Сапкота, който е маркетинг директор на Simrik Air и координира спасителната акция по въздух и земя от Непал, посочи, че е имало подозрителни обекти и палатка в района на лагер 3. Тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) излетяха два хеликоптера с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

100 китайски спасители са ангажирани със спасителната операция по земя. Отделно няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедиция, също продължават търсенето на Боян Петров.

Жената, с която живее Боян Петров и от която имат дете, Радослава Ненова, написа в профила си във „Фейсбук“ днес, че такива хора като Боян Петров „трябва да ги има, иначе светът би бил празен и скучен без тях“. На страницата си Ненова публикува един от хиликоптерите, с които се извършва спасителната операция.

„Днес надеждата изглежда така…. Вие всички направихте невъзможното възможно. Да, Боян е много оспорвана личност, уви тези дни и аз, но ако ги няма тези хора, как ще знаем че, земята е кръгла, как ще разберем какво има на луната или зад хоризонта …. А повярвайте ми и за да се открие лекарство за рака, е нужна лудост и 100% отдаденост, написа още тя и добави – и както един човек беше написал, нека Боян изкачи най-високия си връх, този надолу“, написа Ненова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.