Лошото време попречи на спасителната акция за Боян Петров

Снимка: Facebook

Лошото време под връх Шиша Пангма (8027 м) не е позволило на спасителите да излязат днес да търсят алпиниста Боян Петров, който изчезна безследно на 3 май.

„Не сме сигурни дали някой изобщо е успял да излезе днес от базовия лагер, но дори и да има такъв, не е стигнал дори до Лагер 1“, каза за „Дневник“ Деян Петков от екипа на алпиниста в София.

Той допълни, че заради силния вятър и тежките метеорологични условия не е имало никаква възможност за използване на вертолети. Третият ден от началото на спасителната операция вече приключи.

Вчера екипът от трима шерпи и шестима професионални спасители не успя да достигне Лагер 1 заради вятъра.

„За утре прогнозата е за слънчево, макар и ветровито време, а в следващите дни се очаква условията да се подобряват“, каза Петков. По думите му планът за утре е нагоре да тръгнат всички, които са в базовия лагер – тримата шерпи, шестимата китайски спасители и 5-6 алпинисти.

„Ще се движат в различни групи и с различен багаж и темпо, а целта е да стигнат до Лагер 2, където се надяваме да намерят Боян“, обясни Деян Петков.

От екипа на алпиниста се надяват, ако тази надежда не бъде оправдана, спасителните екипи да успеят да пренощуват в Лагер 2 и в събота да тръгнат към Лагер 3. Това ще е възможно само при благоприятно време, иначе ще се върнат отново до базовия лагер.

Има осигурен хеликоптер с всички необходими разрешителни, който може да излети при добри условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.