Разрешиха хеликоптер да издирва Боян Петров

Боян Петров

Вече има разрешение от китайска страна за излитане на хеликоптер, който също се включва в издирването на Боян Петров в Хималаите. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет.

България е задействала всички дипломатически механизми за осъществяването на издирвателната акция. Хеликоптерът може да достигне до 6100 метра надморска височина.

Поискани са и действия на военните. Министърът на външните работи Екатерина Захариева обясни, че вчера, във вторник, не е имало наличен хеликоптер, който да лети над 5000 метра.

„Полагаме всички възможни усилия, за да намерим нашия алпинист Боян Петров!“, каза в началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Издирването на Боян Петров около осемхилядника Шиша Пангма (8013 метра) в Хималаите продължава и днес. Както вече стана ясно, трима шерпи и трима китайци са тръгнали в 6:30 часа българско време към Лагер 1. Целта им е да достигнат Лагер 2, стига времето да го позволи.

Другото, което е планирано за днешния ден, е сателитна снимка. Тя ще се направи, за да се разгледа мястото и за да бъдат донякъде улеснени спасителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.