Биляна Дудова: Готова съм да се боря на европейското до 23 години

Биляна Дудова (в червено) Снимка: БФБ

Двукратната европейска шампионка Биляна Дудова обяви, че е готова да се бори и на първенството на континента до 23 години в Истанбул следващия месец, стига треньорският щаб да го реши.

„Всяко състезание и всяка битка за мен е трупане на опит, а аз се стремя към съвършенство. В новата си категория до 57 кг се чувствам отлично, която е и олимпийска. Изобщо чувствам се на мястото си и съм много уверена“, заяви българската националка.

На първенството на континента в Красноярск тя защити титлата си от 2017-а, но този път в по-горната категория.

„Още първата ми година в борбата си казах, че искам за стана европейска, световна и олимпийска шампионка. Ето, че първата ми мечта вече е факт и остават още две“, добави тя.

Другата шампионка Тайбе Юсеин, пък призна, че полуфиналът с Вероника Иванова е бил най-труден, макар че би с туш беларускинята: „След тази победа вече знаех, че ще спечеля златото“.

Даниел Александров, който взе бронз при класиците, пък обяви че е щастлив от отличието след разочароващата 2017 година, в която остана с две пети места на световното и на европейското.

„Преди всичко искам да благодаря на държавата и министър Красен Кралев, че ни осигуриха финансиране и отборите имаха спокойствието да тренират. Без тази помощ нямаше да ги има и отличията. Да, сега успехите основно са ни при жените, но е въпрос на време да ги имаме и при мъжете. В свободната борба върви подмладяване. Повечето от момчета в Красноярск бяха абсолютни дебютанти. При класиците можехме още медали да спечелим, допуснахме и някои грешки, но важното е да си вземат поуки“, каза председателят на федерацията Христо Маринов.

Бисер Георгиев, помощник треньор в националния ни отбор по класическа борба, обяви, че еврошампионът от 2017-а Тарек Абсделслам ще запази категорията си 87 кг. Но му трябва време, за да натрупа физическа сила и мощ, тъй като се бори вече с две категории по-нагоре.

„Можехме да имаме поне още едно отличие. Николай Вичев обаче се контузи още в първата среща. Стисна зъби, прояви воля, стигна до спор за бронза, но там силите му не стигнаха. Милослав Методиев също бе с травма. Щастлив съм за Даниел Александров. Изпусна големия финал, но показа, че иска да вземе този медал и го взе“, каза Георгиев.

Андон Шейтанов, помощник треньор в националния ни отбор по свободна борба, допълни, че тимът е имал пълноценна подготовка в Хасавюрт, Дагестан, преди европейското. В тима обаче вече се залага на млади момчета, за които това бе дебютно състезание и им трябва време да свикнат най-малко със самата обстановка на голямо състезание при мъжете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.