Румяна Нейкова: Парите за спорт у нас са много малко

На 6 април олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова празнуваше рожден ден. Заради това тя бе гостенка в рубриката „Денят на“ в сутрешния блок на NOVA.

В него тя говори за кариерата на треньор, за семейството и за трудностите пред спорта в България. По случай празниците пък Руми си пожела: „Много здраве, късмет и много щастие. Щастливи моменти, каквито съм изживяла и като състезател. Надявам се да ги изживея и като треньор, защото тези моменти са незабравими“. За великденските празници, тя сподели:

„Това са хубави празници, семейни, радвам се, че отново се събрахме цялата фамилия, цялото семейство. Децата да се събраха. Моят вуйчо приготви основното ястие, а аз с децата правихме яйца, козунаци“, разкри Нейкова. Тя добави, че големият й син Емил вече се е запалил по спорта на майка си и баща си – бившият министър на спорта Свилен Нейков.

„Големият син Емил избра пътя на майка си и баща си. Той на 1 август ще направи 17 години, а на 13 юни малкият ще навърши 10 години. Вече са големи деца, избират своя път. Имат опция, всеки има право да си избере сам, каквото иска. Малкият играе волейбол, но с едното око гледа към водата. Големият вече тренира гребане. Тренирам го заедно с баща му. Много по-взискателни сме към него. Надявам се това да не го стресира, защото спортът ще му даде много. Ще му даде възможност да бъде по-мотивиран и дисциплиниран. Към нашето дете сме много по-взискателни отколкото с другите“, разкри олимпийската шампионка.

„Всяко едно дете има шанс, зависи от вътрешната нагласа и мотивация. Спортът има голяма конкуренция, която е много по-лесно достижима. Това са изкушенията на нашето ежедневие и на поколението сега. Много силна е конкуренцията и спортът остава на заден план. Затова сега е много по-трудно да се реализира сегашното поколение“, обясни треньорката.

„Всичко това е свързано как ще бъде мотивиран младият човек. Материалната база е много остаряла и когато видят на международните състезания, че техните връстници карат много по-модерни лодки, това нещо малко ги демотивира. Спортът, не само гребането, става неатрактивен за нашето поколение и бъдещи шампиони. Държавата трябва да инвестира в децата. Те са бъдещето, талантливите деца още от малки се вижда техният талант, вижда се в каква насока ще вървят. Още от детската градина трябва стъпаловидно да се инвестира в поколението, от което ще чакаме някакви резултати в бъдещето“, убедена е Нейкова. А мислела ли е да се занимава с политика като съпруга си?

„Никога не съм имала такова желание. За да се занимаваш с политика, трябва да си наясно детайлно с проблемите в спорта. Оттам нататък всичко става сложно. Парите в България за спорт са изключително малко. Всички държави в челото на Олимпийските игри са държави с много силна политика за спорта. Има училищен спорт, има университетски спорт. При нас това го има, но не е на необходимото ниво“, допълни шампионката.

„Докато един човек е малък, дете, нека мечтае, тренира, но да се труди много, защото мечтите се сбъдват. Всяка една мечта се сбъдва. С каквото и да се занимава, с труд мечтите се сбъдват“, завърши рожденичката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.