Легендата Оле Ейнар Бьорндален прекратява кариерата си

Осемкратният олимпийски шампион по биатлон Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) обяви на специална пресконференция, че прекратява спортната си кариера.

„Моята мотивация е безгранична, защото този спорт ми доставя удоволствие. Можех да кажа, че съм се изморил, но това не е така. Исках да остана в биатлона още една година, но този сезон беше последен в моята кариера“, каза Бьорндален със сълзи на очи.

44-годишният легендарен норвежец, който има спечелени шест Световни купи, завърши на 43-о място в крайното класиране и не попадна в състава на тима за олимпийските игри в Пьончан. Най-доброто му класиране за изминалия сезон в 12-о място в спринта в Контиолахти.

Бьорндален има в кариерата си 20 златни медала от световни първенства, 13 олимпийски отличия и 95 победи за Световната купа.

Една от причините за неговото решение са проблеми със сърцето.

„Миналото лято се случи нещо, което ме накара за първи път да се замисля да прекратяване на кариерата. Имах нарушен сърдечен ритъм. И винаги се случваше в съня ми, а не по време на тренировка. Поддържахме контрол, но след това отново се случи. Тялото ми реагира добре и получих помощ от моя медицински екип. Но през зимата стигнахме до извода, че е по-добре да завърша кариерата си“, добави легендарният биатлонист.

Бьорндален обяви, че вече има много предложения за работа.

Преди няколко дни президентът на Международния съюз по биатлон Андерс Бесеберг обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат и предложи за свой заместник именно Бьорндален.

„Разбира се, че състезанията ще ми липсват. Ще бъде трудно за мен, но ми предстои един нов живот, който очаквам с нетърпение“, добави норвежецът.

„Имам много предложения за работа, но на нито едно не съм отговорил. Искам да премисля нещата добре, а за това ми е нужно време. Надявам се да направя мъдър избор. Просто съм благодарен на съдбата, че толкова много години имах възможност да се състезавам без травми и проблеми със здравето“, каза още Бьорндален.

Известен в Норвегия като „Кралят на биатлона“ той благодари на семейството си и всички в неговата родина за подкрепата през спортната му кариера.

От 2016 година Бьорндален е съпруг на четирикратната олимпийска шампионка Даря Домрачова от Беларус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.