Илиана Раева: Ансамбълът взе златен медал с три груби грешки

Снимка: INSTAGRAM

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева коментира фурора на нашите състезателки в Москва. Българките се прибраха с общо седем медала – три на ансамбъла (един златен и два сребърни), три на Боряна Калейн (златен, сребърен и бронзов) и един на Ерика Зафирова в съпътстващия турнир.

„Най-щастлива съм за медалите на Боряна Калейн. И най-вече как тя представи самите композиции – тя беше като кралица на терена. По време на състезанието и самите руски коментатори не скриха удивлението си и от нея, и от ансамбъла. Отзивът е невероятен”, коментира Илиана Раева e ефира на Нова телевизия.

„Случи се нещо, което не се е случвало досега. Нашите момичета с три груби грешки взеха златен медал, а Русия без грешка – не. Това се случи заради новия правилник, който отвори оценките. Положихме изключително усилия да имаме много сложни композиции, които биха могли да се изпълнят от много малко гимнастички в света. Рискуваме много, но пък…”, допълни Раева.

Тя отговори и на въпрос, как художествената гимнастика се отличава чувствително от останалите спортове и запазва успехите си:

„Всичко се прави с много можене. Може би пак ще бъда обвинена колко съм самовлюбена. Аз съм президент на федерацията и нещата много зависят от мен. Кое е важно?! Когато си начело на една организация най-важно е да си избереш правилния екип. Там не трябва да има его, а да има обективност, отговорност, наистина можене. Аз съм много внимателна към избора си към това, кого каня. Трябва да вземеш силните към себе си, но да знаеш как да ръководиш. Когато трябва, мога да тропна по масата, когато трябва – мога да отстъпя и да кажа, да, прав си.“

„За мен най-важното беше да променя мисленето на треньори и състезатели в правилната посока. Държавата в момента се грижи страшно много за нас, получаваме много сериозни финанси, но това стана постфактум. За да стигнем до това, минахме през много тежък период, за да докажем, че работим и постигаме успехи”, каза още президентът на българската федерация по художествена гимнастика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.