БФВ отчете 2017 година за една от най-успешните при подрастващите

Изминалата 2017 година е една от най-успешните при подрастващите, отчете Българска федерация по волейбол на своя редовен Управителен съвет, който се проведе на 25 януари в офиса на централата.

Във връзка с постигнатите успехи, БФВ използва случая, за да изкаже своята голяма благодарност на всички клубове, председатели (президенти), треньори и спонсори, които със своите усилия са допринесли за формирането и изграждането на качествени състезатели при подрастващите, а с това и постигането на високи спортни резултати.

В знак на уважение БФВ се обръща и към Общините, като им благодари за тяхната подкрепа и развитие на волейбола на местно ниво, с което също допринасят за постигнатите резултати.

Един от фактите, който илюстрира изминалия успешен сезон, е че България изпълни максимално програмата си за квоти на международна сцена и класира всичките си национални селекции при подрастващите на Европейски първенства през 2017 година. Също така страната ни класира и два отбора на Световни форуми, в които се представихме повече от отлично и отбелязахме бронзови медали.

Като цяло младите ни волейболисти и волейболистки от различните възрастови селекции отбелязаха страхотни постижения, като прославиха България на международна сцена и записаха името на страната ни в историята.

Ето всички постижения за 2017 година:

Жени под 23 години
3-то място и бронзови медал от Световното първенство за жени под 23 години в Словения, с треньор Антонина Зетова

Девойки под 16 години
3-то място и бронзови медал от Европейското първенство за девойки под 16 години от София, с треньор Стоян Гунчев.
1-во място и златни медали от Балканиада в София за девойки под 16 години, с треньор Стоян Гунчев.

Юноши под 17 години
1-во място и златни медали от Балканиада в Стара Загора за юноши под 17 години, с треньор Драган Иванов.
2-ро място и сребърни отличия от Балканиада в Сърбия за юноши под 19 години (участваха юношите под 17 години)
4-то място на Европейското първенство за юноши под 17 години в Унгария и Словакия, с треньор Драган Иванов

Девойки под 20 години
8-мо място на Световното първенство за девойки под 20 години в Мексико, треньор Димо Тонев.

Безспорен е големият успех, който волейболистките ни под 23 години, водени от Антонина Зетова, реализираха на Световното първенство в Словения. Тимът на България спечели исторически бронзови медали, които са първи в състезание от такъв ранг за дамското направление. Постижението е знаменателно и за бъдещето на женския ни тим, който има качествени и талантливи попълнения.

Изключително значимо е представянето на младите ни състезатели на Европейските първенства за девойки под 16 години и юноши под 17 години, които бяха първите по рода си в календара на ЦЕВ. Момичетата, водени от Стоян Гунчев, направиха много силно участие, като завършиха на трето място и с бронзовите отличия. Успехът бе изкован пред собствена публика в столичната зала „Христо Ботев“, а България триумфира сред медалистите на шампионата. Юношите, водени от Драган Иванов, завършиха на престижното четвърто място на Евроволей в Унгария и Словакия, като страната ни бе сред четирите най-добри нации в Европа.

Паралелно с това България записа и едно от най-добрите си постижения на Балканиади, като през 2017 година триумфира с Балканските титли, като спечели златните медали в Стара Загора при юношите и в София при девойките.

С постиженията си на международна сцена страната ни показа, че има млади и талантливи състезатели и при двата пола, а идващото поколение дава надежди за бъдещи успехи на международна сцена. От своя страна Българска федерация по волейбол залага все повече на работа с подрастващите, като се стреми да осигури максимално добри условия за изграждането на перспективни млади състезатели, които да са бъдещите попълнения на националните отбори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.