Над 130 състезатели ще участват на европейското по шорттрек

Над 130 състезатели от 27 държави ще участват в европейското по шорттрек от 12 до 14 януари в германския град Дрезден. Надпреварата е последна проверка за състезателите преди зимните олимпийски игри в Пьончан, които стартират на 9 февруари.

България ще участва с трима състезатели – Катрин Маноилова, Зорница Пенчева и Димитър Георгиев.

Британката Елис Кристи няма да участва на шампионата, тъй като се възстановява от контузия на бедрото. Кристи има 12 медала от световни и 17 медала от европейски първенства в кариерата си и е световна шампионка в многобоя от Ротердам 2017. Тя очаква да се възстанови навреме за Пьончан.

Шесткратната европейска шампионка Ариана Фонтана от Италия ще се бори за защита на титлата си от Торино 2017. 26-годишната италианка има шест медала от олимпийски игри в кариерата си. Тя ще бъде знаменосец на Италия по време на церемонията по откриването на Игрите в Пьончан след месец.

При мъжете ще участват двукратният европейски шампион в многобоя Есмьон Елистратов (Русия) и Виктор Ан (Русия), който има шест златни и два бронзови медала от олимпийски игри в кариерата си. За трети път европейското първенство по шорттрек ще се проведе в Дрезден след 2010 и 2014 година. Само Торино е бил домакин на надпреварата повече пъти от германския град. По програма в петък са квалификациите.

В събота са предвидени полуфиналите и финалите на 1500 метра за мъже и жени, както и финалните бягания в спринта на 500 метра за мъже и жени. В неделя са финалите на 1000 метра, суперфиналите на 3000 метра за мъже и жени и щафетите на 3000 метра за жени и на 5000 метра за мъже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.